Nieuws

Corona-update

De toeristische sector wordt hard geraakt door de maatregelen die genomen moeten worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij delen jullie zorgen over de ongekend zware en onzekere periode die we nu doormaken. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten: wij slaan de handen ineen met de toeristische ondernemers, gemeenten, provincie en belangenorganisaties om de problematiek aan te kaarten, de impact zo goed mogelijk in beeld te brengen en steun te vragen om onze mooie sector overeind te houden. Op deze pagina delen we relevante informatie en handige links voor organisaties in de toeristische sector. We werken deze pagina regelmatig bij aan de hand van de laatste ontwikkelingen.

Herre vertelt over…de marketinginzet in de komende periode.

Bekijk hier de vorige Herre vertelt video’s >> 

Wat doen wij?

 • We zetten nu in om onze regio’s top of mind te houden bij bezoekers en te blijven inspireren voor toekomstig bezoek. Op onze bezoekerswebsites hebben we pagina’s ingericht met thuisblijftips. Met een kwartet- en memoryspel over de regio’s, virtuele tours, kleurplaten, filmtips, leestips en nog veel meer.
 • Wij hebben moeten besluiten een aantal evenementen en bijeenkomsten te annuleren. Lees meer.
 • We hebben een aantal van onze projecten en campagnes uitgesteld. Lees meer.
 • We bundelen onze krachten met partners binnen platform Gastvrij Gelderland en zetten ons in voor steun voor onze sector. Dat heeft geleid tot een Taskforce Toerisme onder leiding van de Provincie Gelderland. Via onze partnerupdate houden we je op de hoogte van de voortgang.
 • Onder leiding van NBTC Holland Marketing wordt gewerkt aan een Landelijk Hersteloffensief Toerisme. Doelstelling van dit hersteloffensief is een duurzaam herstel van de Nederlandse bezoekerseconomie en het realiseren van een herstel van de bestedingen in Nederland. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen is namens Gelderland, Overijssel, Drenthe en Utrecht lid van de stuurgroep van dit hersteloffensief. In de partnerupdate houden we je op de hoogte van de voortgang.
 • De VVV-locaties in Arnhem en Nijmegen zijn tot en met 1 juni gesloten, aangezien die onder onze verantwoordelijkheden vallen. Dat geldt niet voor de Veluwe, die VVV’s zijn zelfstandig.
 • Wij werken zoveel mogelijk vanuit huis, met een minimale bezetting op ons kantoor in Elst. We zetten onze interne en externe afspraken waar mogelijk via conference call voort.
 • Update 20 mei: Met verschillende experts hebben wij de afgelopen periode gewerkt aan een viertal mogelijke scenario’s van afschaling van de maatregelen, de waarschijnlijke reactie van consumenten daar op en de wijze waarop je als ondernemer of gemeente daar mee om zou kunnen gaan. Bekijk de scenario’s (versie 1.2). 
 • Deze scenario’s hebben Herre Dijkema en Rick van Zadelhoff op 28 april tijdens een webinar toegelicht. Daarnaast gingen zij in op onze verwachtingen over de economische impact, het vrijetijdsgedrag aan de hand van leefstijlen, binnenlandse en buitenlandse vakanties en de impact van de 1,5-metereconomie.
  Bekijk de opname hieronder terug:

Relevante informatie

 • Het kabinet neemt maatregelen om de werkgelegenheid te behouden. De belangrijkste daarvan zijn:
 • Veel evenementen rond 75 jaar vrijheid gaan niet door. Provincie Gelderland heeft besloten om organisatoren tegemoet te komen door de subsidieregels te versoepelen. Verleende subsidies blijven beschikbaar. Lees meer. 
 • Ondernemers in sectoren die het meest zijn geraakt door de Kabinetsmaatregelen rond het coronavirus (COVID-19) kunnen via de Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 ontvangen. Lees meer.
 • Gastvrij Nederland Gastvrij Nederland behartigt de belangen van de verschillende delen van de toerisme- en recreatiesector. Het is een samenwerkingsverband tussen onder andere Koninklijke Horeca Nederland, de HISWA/Recron, de Club van Elf (de grootste dagattracties), Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, NBTC en VVV Nederland. Gastvrij Nederland is gelieerd aan VNO-NCW en MKB Nederland. Meer informatie over hun activiteiten vind je hier.
 • EventPlatform heeft een protocol opgesteld met daarin richtlijnen voor opdrachtgevers, organisatoren, accommodaties, toeleveranciers en bezoekers van zakelijke bijeenkomsten. Download het protocol hier.


Websites met nuttige informatie

Coronaloket Kamer van Koophandel

Corona helpdesk HISWA-RECRON

Coronavirus update Koninklijke Horeca Nederland

 

Heb je vragen over een van onze evenementen, acties, campagnes of projecten? Of wil je je zorgen graag delen met ons? Neem dan contact met ons op. We zijn gewoon via de reguliere communicatiekanalen bereikbaar.

Laatste wijziging: 15 mei 2020

Herre Dijkema

Directeur

Lang is toerisme bekeken vanuit de bijdrage die het levert aan de (regionale) economie. Gelukkig ziet men inmiddels dat toerisme ook bijdraagt aan werkgelegenheid, leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid: bezoekers kunnen ervoor zorgen dat een winkel openblijft in het dorp of er werkgelegenheid is in de regio. Toerisme is dus een belangrijk middel om regionale doelen te bereiken en dat lukt alleen als bedrijven, overheden en wij samenwerken aan een sterk imago van de regio’s en een match maken tussen de vraag van de bezoekers en het toeristisch aanbod. Ik verbind daarbij het belang van partijen aan regionale doelen, ondersteun en adviseer partners met de kennis die wij bezitten.