Feiten & Cijfers

Verblijfstoerisme in Gelderland stijgt in eerste kwartaal 2022 met 36%

Het toerisme in Gelderland zit weer in de lift. In de eerste drie maanden van 2022 groeide het aantal verblijfsgasten in Gelderland met ruim een derde (36%) ten opzichte van dezelfde periode 2021. Met 622.000 toeristen zijn we in deze periode nog wel 15% verwijderd van het aantal verblijfsgasten van voor de pandemie. Hoewel we in Gelderland in het eerste kwartaal van 2022 een groei zagen van 157% buitenlandse verblijfsgasten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, kwamen verreweg de meeste toeristen in Gelderland uit eigen land (91%).

 

Gelderland

Het aantal verblijfsgasten in Gelderland groeit in het eerste kwartaal van 2022 ten opzichte van een jaar eerder met 36%. Het toerisme in Gelderland krabbelt daarmee weer op. Al zitten we nog niet op het niveau van voor de corona pandemie: in vergelijking met kwartaal 1 van 2019, zijn we nog 15% verwijderd van dit oude niveau. Gedurende het eerste kwartaal van 2022 werden de coronamaatregelen langzaam versoepeld. Daardoor kan dit kwartaal ook niet één op één worden vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Gemiddeld verbleven gasten in het eerste kwartaal van dit jaar 2,7 nachten in Gelderland. Dat was iets korter dan in dezelfde periode vorig jaar (3,0 nachten), maar wat langer dan in kwartaal 1 van 2019 (2,4 nachten).

Landelijk

Vergelijken we het aantal verblijfsgasten in Gelderland met de landelijke cijfers, dan zien we dat de landelijke groei, met 95% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, een stuk hoger ligt dan de groei van 36%. Dat is verklaarbaar doordat Gelderland relatief veel natuurgebieden heeft, waar in tijden van beperkende coronamaatregelen meer mogelijk was dan in stedelijke gebieden. Daar komt bij dat stedelijke gebieden in tijden van voor de pandemie relatief meer buitenlandse toeristen ontvingen. En juist die bleven massaal weg in de periodes met beperkende maatregelen omtrent corona. Dat het aantal toeristen in stedelijke gebieden sneller opveert bij versoepelingen van de coronamaatregelen is een logisch gevolg. Wat we daarnaast zien is dat Gelderland alweer op 85% van het oude niveau zit van voor het uitbreken van de coronapandemie (2019: kwartaal 1), terwijl dit landelijk met 73% lager ligt.

Verdieping

Hoewel het aantal buitenlandse verblijfsgasten met 157% in het eerste kwartaal van 2022 groeide ten opzichte van dezelfde periode in 2021, kwamen – net als in de situatie van voor de coronapandemie – verreweg de meeste verblijfsgasten in Gelderland uit eigen land (91%). Het aandeel buitenlandse toeristen ligt met 9% in het eerste kwartaal van 2022 echter nog ver onder het niveau pre-corona ligt. In dezelfde periode in 2019 was het aandeel buitenlandse toeristen namelijk 16% ten opzichte van 84% binnenlandse verblijfsgasten.

Duitsers en Belgen vormen in het eerste kwartaal van 2022 de grootste groep buitenlandse toeristen. Ook in kwartaal 1 van 2021 wisten de Duitse en Belgische toeristen Gelderland te vinden, weliswaar in mindere mate als in 2022. Pas vanaf maart 2022 zien we de eerste niet-Europese toeristen van dit jaar naar Gelderland komen.

Maandcijfers

Zoomen we in op de cijfers per maand, dan zien we dat het aantal verblijfsgasten in maart het hoogst lag. Dit is in lijn met de situatie pre-corona (2019: kwartaal 1). Bovendien ligt het aantal verblijfsgasten in maart 2022 in Gelderland weer bijna op hetzelfde niveau als voor corona.

 

Type verblijfsaccommodaties

Kamperen springt eruit als we de verschillende type verblijfsaccommodaties vergelijken. Het aantal verblijfsgasten ligt in het eerste kwartaal van 2022 zelfs hoger dan het niveau pre-corona (2019: kwartaal 1). Die groei is met name te zien in de maand maart (31% groei t.o.v. maart 2019). De drang om eropuit te gaan in combinatie met het uitzonderlijk mooie weer in maart dit jaar is een mogelijke verklaring voor deze groei. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat kamperen in kwartaal 1 altijd een relatief klein aandeel levert van het totaal aantal verblijfsgasten, zo ook in 2022.

Voor bungalowparken zagen we in kwartaal 1 van 2020 een kleine daling, maar het aantal verblijfsgasten is buiten deze periode vrij constant gebleven en ze zitten alweer op hetzelfde niveau als pre-corona (2019: kwartaal 1). We zien zelfs een kleine daling in het aantal gasten in vergelijking met kwartaal 1 2021.

Bij groepsaccommodaties en hotels en B&B’s zien we wel een toename in het aantal verblijfsgasten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar het aantal bezoekers in kwartaal 1 is met respectievelijk 70% en 78% nog niet terug op het niveau van voor corona (2019: kwartaal 1). Doorgaans zijn vriendengroepen, kennissen en families het type bezoekers van groepsaccommodaties. Dat de coronamaatregelen geleidelijk werden versoepeld in het eerste kwartaal van 2022, verklaart mogelijk dat groepen de groepsaccommodaties in deze periode nog niet evenveel boekten als voor corona. Buitenlandse toeristen verblijven in Gelderland vooral in hotels en B&B’s. Dat het aantal buitenlandse toeristen in het eerste kwartaal van 2022 nog beneden het niveau ligt ten opzichte van dezelfde periode in 2019, zal voor een deel zorgen voor de nog achterblijvende aantallen.

Corona

Op het moment dat dit artikel verschijnt gelden er geen coronamaatregelen meer en kun je je in Nederland weer spontaan en vrij bewegen, mensen ontmoeten en evenementen bezoeken. De versoepelingen naar de huidige situatie kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar op gang. Om het geheugen wat op te frissen hierbij een kort overzicht: op 26 januari 2022 kunnen restaurants, cafés en theaters na een strenge lockdown hun deuren weer openen tot 22.00 uur. Vanaf 18 februari mogen alle locaties open tot 01:00 uur ’s nachts. Het coronatoegangsbewijs geldt nu nog wel. Een week later op 25 februari gelden de reguliere openingstijden, komt het coronatoegangsbewijs te vervallen, hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden en geldt de mondkapjesplicht alleen nog in het OV. In maart verdwijnt ook het Testen voor Toegang compleet en vervalt de mondkapjesplicht voor het OV (met uitzondering van het vliegveld).

Verwachting toerisme 2022

Benieuwd naar de voorspellingen voor het toerisme voor geheel 2022? Lees hier dan verder.

Bron van de gebruikte cijfers in dit artikel is de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS.

Gerelateerde berichten

  • Verwachting verblijfstoerisme in 2022

    Verwachting verblijfstoerisme in 2022

  • Waar gaan Europeanen naartoe deze zomervakantie?

    Waar gaan Europeanen naartoe deze zomervakantie?

  • Januari 2022: toerisme Gelderland weer in de lift, maar nog niet op niveau pre-corona

    Januari 2022: toerisme Gelderland weer in de lift, maar nog niet op niveau pre-corona