Waar gaan Europeanen naartoe deze zomervakantie?

De European Travel Commision heeft in maart 2022 een onderzoek uit laten voeren onder ca. 6000 Europeanen verdeeld over verschillende landen (waaronder Nederland) met verschillende leeftijden en achtergronden. Het doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in de reisintentie van Europeanen voor dit jaar.

De resultaten zijn optimistisch. Nu het reizen weer mogelijk is wil het overgrote deel van de mensen weer heel graag andere landen, steden en gebieden bezoeken. Van de ondervraagden geeft 75% aan dat ze nog voor september op vakantie willen gaan. Het traditionele hoogseizoen tussen juni en september zal in 2022 ‘als vanouds’ de drukste vakantieperiode van het jaar zijn.

Bestemmingen:

Voor de zomervakantie bevinden de voorkeursbestemmingen zich voornamelijk in West- en Zuid-Europa. Met name de zon-zekere bestemmingen Spanje, Italië en Frankrijk zijn in trek. Nederland staat op een tiende plaats van vakantiebestemmingen voor Europeanen deze zomer. Met 22% is een zon, zee & strand vakantie het meest populair. Dit wordt gevolgd door city-trips (15%). De meerderheid van de reisgezelschappen zijn met familie of met de partner.

De top 3 landen die het liefst weer op reis gaan:

Vakantie reisZakelijke reis
PolenZwitserland
FrankrijkOostenrijk
Verenigd KoninkrijkNederland

Vervoer:

Wanneer we kijken naar vervoersmiddelen is te zien dat de interesse in een vliegvakantie met 7% is toegenomen ten opzichte van december 2021. Tegelijk is de interesse voor reizen per trein en bus met 8% gedaald. Hiermee lijkt het erop dat de reispatronen van voor COVID terug gaan komen. Meer vliegbewegingen gaan gepaard met hogere CO2 emissies.

Reizigers kenmerken:

Andere kenmerken van een vakantie in 2022 zijn een verblijfsduur van tussen de 4 en 9 nachten. De reizigers verwachten tussen de € 500.- en € 1500,- uit te geven. De meest enthousiaste reizigers bevinden zich in de 45+ leeftijdsgroep.

Het ziet er verder naar uit dat de boekingsperiode verder opschuift. Waar traditioneel gezien de meeste mensen een reis boekten in de eerste drie maanden van het jaar, verplaatst dit zich nu richting de zomermaanden. De onzekerheid rondom de oorlog in Oekraïne en COVID maatregelen in het begin van het jaar spelen hierin een rol. De meeste reizigers zijn op zoek naar veiligheid en zekerheid. Ze verwachten door langer te wachten met boeken het risico te verminderen. Aanbiedingen en promoties kan deze reizigers wellicht over de streep trekken eerder te boeken.

Reisplannen van Nederlanders

Wanneer we specifiek kijken naar de Nederlandse reisplannen is samengevat het volgende te zien:

ReisbestemmingTop 3 bestemmingenType reisReisgezelschap
in Europa: 56%Spanje: 11%Zon, zee & strand: 23%Familie: 35%
in Nederland: 22%Frankrijk: 8%Natuur: 18%Partner: 37%
buiten Europa: 17%Turkije: 8%City-trip: 17%Solo: 12%

Reis intentie:

71% van de Nederlanders wil op reis. Dit is een groei van 19% ten opzichte van december 2021. De grootste groei ten opzichte van de andere ondervraagde Europese landen.

Duur en budget van de reis:

27% van de Nederlanders verblijft tussen de 7 en 9 nachten op een bestemming. Daarbij wordt tussen de € 1001.- en € 1500.- uitgegeven.

Wat vind de reiziger belangrijk?

Interessant om te zien is wel dat vaccinatiemaatregelen niet langer als de belangrijkste maatstaf worden gezien voor reisintentie. Voor het eerst sinds augustus 2020 zijn flexibele boeking- en annuleringsvoorwaarden belangrijker dan vaccinatiemaatregelen.

Doordat de maatregelen rond Covid grotendeels zijn afgeschaft in de meerderheid van de Europese landen is de groep reizigers die hoe dan ook op reis gaat toegenomen tot 27%. Het aantal reizigers dat nog geen reisplannen heeft in 2022 is gedaald met 3%.

Ondanks de daling in besmettingsaantallen in Europa is de vraag naar vaccinatiegraad en een EU digitaal COVID paspoort toegenomen. De status van een bestemming op dit gebied heeft invloed op de keuze voor een reiziger wel of niet naar een bestemming af te reizen.

Wat zijn de grootste zorgen voor reizigers?

 1. Quarantaine maatregelen tijdens de reis
 2. Aanpassingen in reis regels tijdens verblijf
 3. Ziek worden tijdens de reis
 4. Ongunstige boeking en annuleringsvoorwaarden
 5. Beperkingen op de bestemming (gesloten restaurants, attracties etc.)
 6. (Persoonlijke) economische situatie

Conclusie:

Het merendeel van de mensen in Europa, en dus ook Nederland, staat te springen om komende zomer weer op vakantie te gaan. Er wordt vaak nog wel gewacht met boeken vanwege onzekerheden rondom Covid en de oorlog in Oekraïne. De drang om te reizen is er echter niet minder om en in de praktijk zal blijken dat er meer last minute geboekt zal gaan worden. Belangrijk daarbij is wel dat de boeking en annuleringsvoorwaarden flexibel zijn voor de reiziger. De vakanties gaan veelal plaatsvinden in Zuid-Europa in de maanden juli en augustus. Hierbij zal de meerderheid voor een week op een bestemming zijn en daar rond de € 1500.- aan uitgeven.

Bron: Monitoring Sentiment for domestic and Intra-European travel, ETC – maart 2022.

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Update kerncijfers Arnhem Nijmegen
  Nieuws

  Update kerncijfers Arnhem Nijmegen

 • Herfstvakantie 2023 in cijfers

  Herfstvakantie 2023 in cijfers