Interview: Hoe werkt onze Visitor Data Monitor en wat levert het op?

De duurzame bezoekerseconomie

Hoe werkt onze Visitor Data Monitor en wat levert het op?

Tot voorkort werkte Sam Janssen als Beleidsadviseur, toerisme en recreatie bij de Gemeente Ermelo. Sam Janssen werkte al een tijdje met onze Visitor Data Monitor. Hiermee worden bezoekersstromen geanalyseerd. Sam vertelt in dit interview over het gebruik van de data en wat het de gemeente oplevert.

Waarom is het voor de gemeente interessant om te weten waar bezoekers vandaan komen?

“Het verzamelen van data wordt steeds belangrijker. Zo willen we als gemeente weten wie er komt en welke doelgroepen we graag nog willen verwelkomen. Maar ook op welke dagen en tijden zij komen en wat het exacte aantal is. De Visitor Data Monitor helpt ons hierbij. Zo weten we sinds het gebruik van de tool dat bezoekers veelal Ermelo zelf of buurgemeente komen. Met name in de bossen of op de heide. De feitelijke datagegevens van de monitor onderschrijven ons onderbuikgevoel dat onze eigen inwoners vaak in eigen regio recreëren.”

Wat levert het concreet op?

“Voor Ermelo is het vooral interessant om te weten waar de bezoekers vandaan komen. Zo monitoren we bijvoorbeeld het centrum van Ermelo met ongeveer 27.000 inwoners. Ter illustratie: in de vakantieperiode, juli 2022, waren er 292.976 bezoekers, waarvan 202.154 unieke. Nu we weten waar onze bezoekers vandaan komen, kunnen we gerichter campagne voeren.”

Wat zijn de vervolgactie?

“De Visitor Data Monitor geeft een globaal beeld van de aantallen bezoekers en een indicatie van welke doelgroepen er komen. Als gemeente maken we in combinatie met deze tool ook onze eigen interpretaties. Het is belangrijk dat we de door data geanalyseerde locaties goed kennen en weten wat er speelt. Bij een piek of veranderende trend kunnen we dan makkelijker de oorzaak aanwijzen.”

Lideweij Bosman

Pr-adviseur

Alles draait om storytelling. Of dit nu gaat over PR, het schrijven van boeken of journalistieke teksten. Wat vertellen we over onszelf, en anderen over ons? En klopt dat beeld bij de kern van wie we zijn, wat we doen en waar we heen willen? Mijn taak is deze vragen te beantwoorden en te vormen tot een verhaal dat past en beklijft. Een taak die perfect past bij mijn nieuwsgierige aard.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Update kerncijfers Arnhem Nijmegen
  Nieuws

  Update kerncijfers Arnhem Nijmegen

 • Herfstvakantie 2023 in cijfers

  Herfstvakantie 2023 in cijfers