Zomerprognose 2024 voor Veluwe, Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen

De zomer van 2024 belooft weer een drukke periode te worden voor de regio. Gebaseerd op eigen analyse, bieden wij hierbij een overzicht van de verwachte trends en ontwikkelingen op basis van bezoekersaantallen, herkomst, leefstijlen, drukste dagen, verblijfsgasten, evenementen en bezettingsgraad. Hierbij hebben we gekeken naar verschillende bronnen en doen we, gebaseerd op resultaten uit het verleden, een voorspelling.

De zomer van 2024 brengt een mix van stabiliteit en groei voor de regio’s Veluwe, Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen. Terwijl bezoekersaantallen aan attracties constant blijven, zien we een stijging in stedelijke en natuurlijke bezoeken, een groeiende diversiteit in herkomst van bezoekers, en een aanzienlijke toename van buitenlandse verblijfsgasten. Evenementen spelen een cruciale rol in het aantrekken van bezoekers, terwijl de bezettingsgraad een gebied van aandacht blijft. We kijken uit naar een succesvolle zomer in onze prachtige regio’s!

Bezoekersaantallen

Attracties

Het aantal bezoekers aan attracties in onze regio’s zal naar verwachting vergelijkbaar zijn met 2023. Dit wijst op een stabiele populariteit van onze attracties, wat positief is voor de lokale economie en de bekendheid van de regio’s.

Binnensteden

Het aantal bezoekers aan de binnensteden zal naar verwachting met 2% stijgen. Dit betekent een lichte toename van de stedelijke drukte, wat de lokale winkels, horeca en culturele instellingen ten goede zal komen.

Natuurgebieden

Het aantal bezoekers aan de natuur zal naar verwachting met 4,5% stijgen. Deze toename weerspiegelt de groeiende interesse en aantrekkingskracht van onze prachtige landschappen en natuurgebieden.

Herkomst van Bezoekers

Nederlandse bezoekers

Het nationaal bezoek aan Gelderland komt, naast uit de eigen provincie, voornamelijk uit Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Dit bevestigt de populariteit van Gelderland bij bezoekers uit andere delen van Nederland.

Gelderse bezoekers

Hoewel de grootste groep bezoekers uit Gelderland zelf komt, wordt verwacht dat dit aantal licht zal afnemen deze zomer. Dit is een landelijk trend waarbij Nederlanders in het algemeen meer naar het buitenland zullen trekken deze zomer.

Friese bezoekers

Een opvallende trend is de verwachte stijging van het aantal bezoekers uit Friesland. Het gaat in de basis niet om enorme aantallen maar een jaarlijkse stijging in Friese bezoekers lijkt, gebaseerd op afgelopen jaren, een vast gegeven te worden.

Leefstijlen van Bezoekers

Aantrekkingskracht op Verbinding- en Inzichtzoekers

Gelderland heeft een grote aantrekkingskracht op verbinding– en inzichtzoekers. Dit zijn bezoekers die op zoek zijn naar betekenisvolle ervaringen en diepe connecties met hun omgeving. Onze regio’s kunnen inspelen op deze trend door authentieke en inspirerende ervaringen aan te bieden.

Drukste Dag

Gebaseerd op voorgaande jaren zal de drukste dag van de zomer zaterdag 27 juli zijn, met een piekmoment om 11:00 uur. Dit inzicht kan helpen om je beter voor te bereiden op de drukte van deze dag.

Verblijfsgasten in Gelderland

Belgische Verblijfsgasten

Het aantal Belgische verblijfsgasten zal naar verwachting stijgen met 18,4%, waarbij een verblijf op huisjesterreinen en kampeerterreinen het hardst zullen stijgen.

Duitse Verblijfsgasten

Het aantal Duitse verblijfsgasten zal ook dit jaar weer verder stijgen. Naar verwachting komende zomer met 32,3%. De Duitse bezoeker heeft een sterke voorkeur voor huisjesterreinen en kampeerterreinen. Een groeiend aantal Duitse bezoekers aan Gelderland is vorig jaar ingezet en lijkt voor 2024 nog niet te stoppen.

Nederlandse Verblijfsgasten

Het aantal Nederlandse verblijfsgasten zal naar verwachting licht stijgen met 0,8%. Gebaseerd op de CBS cijfers uit het verleden. Andere onderzoeken en bronnen verwachten een lichte daling van Nederlandse verblijfsgasten. De verwachting is dat meer Nederlanders zich deze zomer over de grens zullen begeven.

Bezettingsgraad en Kamerprijzen

Bezettingsgraad

Het aantal boekingen via een Online Travel Agent toont een geschatte bezettingsgraad van 18,8% voor de periode 01-07-2024 t/m 30-09-2024. Dit betekent een daling van 23,8% ten opzichte van 2023. Deze daling kan verschillende oorzaken hebben, waaronder veranderende boekingstrends of economische factoren. Omdat we kijken naar OTA’s (oa. Booking.com) kan het ook zijn dat mensen meer rechtstreeks boeken en minder gebruik maken van online platformen. Meer op het laatste moment iets boeken is ook een trend die lijkt door te zetten. De bezettingsgraad kan dus zeker nog verder stijgen.

Kamerprijzen

De kamerprijzen liggen gemiddeld 1% hoger dan in 2023. Dit kan wijzen op een stabiele vraag naar accommodatie, ondanks de daling in de bezettingsgraad.

Bronnen: Visitor Data Monitor, CBS en Data Appeal

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

 • Hoe gaat jouw doelgroep om met duurzaamheid?

  Hoe gaat jouw doelgroep om met duurzaamheid?

 • Meivakantie 2024 in cijfers

  Meivakantie 2024 in cijfers

 • Toeristisch aanbod in kaart
  Onderzoek

  Toeristisch aanbod in kaart