Feiten & Cijfers

Ontvang jij al fietsvakantie gasten?

Fietsvakanties zijn terug van weggeweest! In 2021 stapten 3 miljoen Nederlanders op de fiets voor een duurzame en gezonde vakantie in eigen land. Er werden in totaal zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties gemaakt, waarin circa 942 miljoen euro besteed werd. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van 2020 toen circa 2,5 miljoen Nederlanders een fietsvakantie in eigen land doorbrachten. Opvallend is het groeiend gebruik van de Langeafstand Fietsroutes. Ook een steeds jongere doelgroep omarmt deze duurzame en actieve vakantiebesteding.

Als jij ook (meer) fietsvakantie gasten wilt aantrekken en leren wie deze doelgroep is, lees dan vooral verder!

Soorten fietsvakanties

De ruim 7,2 miljoen fietsvakanties in 2021 zijn samengesteld uit bijna 5,4 miljoen fietsstandplaatsvakanties (waarbij men meerdere fietstochten onderneemt vanaf een vast vakantieadres), en bijna 1,9 miljoen fietstrektochten (waarbij er van overnachtingsadres naar overnachtingsadres gefietst wordt).

Ruim vier op de tien (44%) trektochtfietsers hebben in 2021 voor het eerst een fietstrektocht in Nederland ondernomen. Van de fietsers die in 2021 voor het eerst een trektocht in Nederland maakten, geeft 69% aan dat dit hun eerste fietstrektocht was. De rest heeft al eerder een trektocht gemaakt in het buitenland en probeert nu Nederland uit. Van de trektochtfietsers gebruikte 53% een Langeafstand Fietsroutes (LF-route). In totaal werd in 2021 tijdens 756.000 trektochten een LF-route gebruikt.

Waar overnachten fietsers?

Een gemiddelde trektocht in eigen land bestond uit 3,8 nachten, wat uitkomt op circa 6,8 miljoen overnachtingen. Ze overnachten op campings, in B&B’s en hotels:

• 43% in een hotel of een B&B
• 17% in een tent
• 15% in een huisje of een bungalow
• 14% bij een logies van ‘Vrienden op de fiets’

Bestemmingen voor fietsvakanties

Van alle Nederlandse provincies is Gelderland veruit het populairst voor een fietsvakantie. Van de fietsstandplaatsvakanties die in 2021 zijn ondernomen had 17,6% Gelderland, 13,1% Drenthe en 10,3% Overijssel als bestemming.

Tijdens trektochten worden gemiddeld 1,6 provincies per tocht bezocht. Ook hier loopt Gelderland aan kop: 22% van de fietsers kwam door Gelderland. Overijssel staat op de tweede plek; 16% van de fietstrektochten ging door deze provincie. Noord-Holland en Drenthe staan samen met 15% van de trektochten – op een gedeelde derde plek.

Waar besteden ze hun geld aan?

Naar inschatting besteden Nederlanders tijdens fietsvakanties in Nederland in 2021 zo’n 942 miljoen euro. Dit wordt uitgegeven aan accommodaties, eten en drinken en entree voor bezienswaardigheden onderweg.

Bron: Rapport Kerncijfers fietsvakanties 2021-2022

Wie zijn de vakantiefietsers?

De Fietsstandplaatsvakantiegangers zijn relatief vaker 60 jaar of ouder en maken vaker deel uit van een gezin zonder kind(eren) onder de 18. Bij deze groep is bijna een derde onder de 40 jaar.

Van de trektochtfietsers is ruim de helft onder de 40 jaar. Trektochtfietsers zijn gemiddeld jonger dan standplaatsvakantiegangers. De helft van de trektochtfietsers maakt deel uit van een huishouden zonder kind(eren) onder de 18, terwijl ook een relatief groot deel wel een gezin met kind(eren) heeft.

Het aantal vrouwen dat op Fietsstandplaatsvakantie gaat is de afgelopen 3 jaar toegenomen van 42,3% tot 47,5%, waardoor ze nu bijna de helft bedragen. Onder de trektochtfietsers zijn mannen met 60% nog iets in de meerderheid.

Alle fietsvakantiecijfers komen uit het rapport Kerncijfers fietsvakanties 2021-2022 van Stichting Landelijk Fietsplatform.

Wil jij fietsvakantie gasten ontvangen in jouw restaurant, hotel of camping?

Dan kan je je aanmelden voor het Fietsers Welkom! label van Nederland Fietsland. Het doel van het label is om de fietsvriendelijke horeca en accommodaties langs fietsroutes in kaart te brengen en te promoten. Door een vermelding op de routes, zien fietsers waar ze goed kunnen pauzeren en overnachten.

Om fietsers aan te trekken zijn de volgende voorzieningen nodig:

  • Bandenplak set en fietspomp
  • EHBO-set
  • Mogelijkheid om gratis bidon bij te vullen
  • Fietskaarten ter inzage of te koop
  • Oplaadpunt voor elektrische fietsen

Daarnaast zijn de volgende eisen gesteld aan accommodatie en/of horeca:

  • Horeca is vrij toegankelijk (dus geen betaalde attractie)
  • Horeca is van mei t/m september, tenminste 5 dagen per week geopend
  • Campings houden een plaats voor trekkers beschikbaar
  • Logies & campings accepteren gasten voor 1 nacht
  • Logies bieden een afgesloten fietsenstalling
  • Logies bieden een droger of droogrek voor natte kleding

Ook bij VisitVeluwe en Visit Arnhem Nijmegen liggen er kansen om jezelf onder deze doelgroep te promoten. Je kan jouw accommodatie of horeca die aan het fietsroute netwerk liggen laten meenemen als start locatie of POI in het fietsrouteboekje 2023. Informeer bij jouw accountmanager voor de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

  • Krokusvakantie 2024 in cijfers

    Krokusvakantie 2024 in cijfers

  • Update kerncijfers Arnhem Nijmegen
    Nieuws

    Update kerncijfers Arnhem Nijmegen

  • Herfstvakantie 2023 in cijfers

    Herfstvakantie 2023 in cijfers