De betekenis van waterlopen voor toerisme in Gelderland

In opdracht van de provincie Gelderland heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen onderzoek gedaan naar de wijze waarop water in de provincie Gelderland beter benut kan worden in de toeristische marketing.

Water is een belangrijk verbindend element in de provincie Gelderland en het is een belangrijk en wenselijk onderdeel van regio’s die zich willen profileren als toeristische bestemming. Water biedt immers allerlei mogelijkheden tot ontspanning en vermaak. De provincie wil daarom graag meer inzicht in de kwaliteiten van het toeristisch product rondom water en de vraag hiernaar en de provincie wil meer inzicht in hoe deze kwaliteiten gebruikt kunnen worden in de marketing. Er is voor gekozen om het onderzoek te beperken tot een aantal waterlopen en wel de volgende:

 • rivieren, specifiek de Rijn, IJssel, Oude IJssel, Berkel, Waal, Maas en Linge;
 • randmeren;
 • Apeldoorns kanaal.

Gekeken is naar het toeristische DNA van de verschillende waterlopen, het hieraan gerelateerde voorzieningenaanbod, routes, evenementen, activiteiten in en rondom het water. Verder is gekeken naar het belang van de waterlopen in economische zin en ontwikkelingen van de waterlopen. Vervolgens is op basis van bestaande bronnen in beeld gebracht wat de toeristische vraag is naar water gerelateerde belevingen.

Download het rapport

 

Erwin Akkerman

Projectmanager

In mijn functie als projectmanager zoek ik steeds weer nieuwe kansen om de regio sterker op de kaart te zetten. Ik luister graag naar de wensen en behoeften van ondernemers en overheden. En bouw graag met elkaar aan mooie, nieuwe producten. Heldere doelen, zakelijke werkafspraken en gedegen planningen zijn voor mij basisvoorwaarden voor de uitvoering van mijn werk.

Gerelateerde berichten

 • Krokusvakantie 2024 in cijfers

  Krokusvakantie 2024 in cijfers

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Update kerncijfers Arnhem Nijmegen
  Nieuws

  Update kerncijfers Arnhem Nijmegen