Veluwe Academy

Veluwe Academy trapt af met een werkconferentie

Veluwe Academy trapt af met een werkconferentie

Donderdag 5 september vond de eerste Veluwe Academy werkconferentie met vertegenwoordigers van  hospitality ondernemers, onderwijsinstellingen en overheid plaats. Mark Sandmann, wethouder Apeldoorn en vicevoorzitter VeluweBoard, trapte af met het benadrukken van de noodzaak tot samenwerking binnen de sectoren. Het werd een inspirerende en boeiende bijeenkomst met als centrale vraag: Hoe werk je optimaal samen? Met elkaar is verkend waar de belangen en de valkuilen zitten binnen de samenwerking rondom de Veluwe Academy.

De kloof

De Veluwe Academy komt voort uit de wens om de kloof tussen onderwijs en ondernemers te dichten. Deze kloof werd ook daadwerkelijk onder woorden gebracht. Het woord ‘Grand Canyon’ werd gebezigd. Beide sectoren opereren verschillend. Ondernemers handelen sneller, maar kennen het ritme van de scholen niet meer. Scholen worden uitgedaagd om veel meer maatwerk te leveren; van de traditionele opleidingen tot maatwerk ‘on-the-job’. Studenten zijn anno 2019 veranderd, hebben andere wensen en ook andere manieren om kennis en kunde tot zich te nemen. Een uitdaging ligt ook bij ondernemers. Gediplomeerde studenten weten vaak veel meer dan dat ze in hun werk kunnen toepassen.

De belangen

Aan de basis van een goede samenwerking ligt een gezamenlijk belang; de optelsom van welgemeende eigen belang. Onder gevleugelde begrippen als ‘leve(n) lang leren’ en ‘pupil’s experience’ blijkt er een stevig fundament voor samenwerking aanwezig te zijn. Rosi Dhaenens (collaboratologist) benadrukte in haar presentatie om vooral goed stil te staan bij ieders belang en deze uit te spreken. Anders vult de ander ’em voor je in en ligt de eerste bedreiging van de samenwerking op de loer. Samenwerking moet ook binnen de geledingen van de deelnemende organisatie goed landen en gedragen worden. Aandeelhoudersbelangen verschillen nogal ‘ns van het belang van de werkgever of de werknemer. En lectoren zitten soms anders in de wedstrijd dan hun Raad van Bestuur.

Jonge mensen maar ook (oudere) medewerkers goed opleiden en begeleiden in hun ontwikkelende passie voor hospitality wordt als groot en gezamenlijk belang beschouwd. Dat verbindt de werelden van onderwijs en toeristisch ondernemen zo bleek tijdens de bijeenkomst.

Inspirerend waren voorbeelden van samenwerking tussen onderwijs en toeristische ondernemers in bijvoorbeeld ‘anticyclische onderwijsprogramma’s’ van het ROCA12 voor Burgers Zoo (planning lessen in overleg met de dierentuin) en de uitdagingen om te innoveren.

House of Hospitality Amsterdam

John Flierman deelde zijn ervaringen van het oprichten van het House of Hospitality in Amsterdam. Waardevolle lessen die ter harte worden genomen in de Veluwse aanpak. Net als in de hoofdstad, is ook op de Veluwe de wederom uitgesproken behoefte aan een intermediaire organisatie die – als makelaar – beide sectoren kan verbinden. Afgaand op het bruisend elan tijdens de bijeenkomst gaan er de komende jaren verschillende initiatieven loskomen die de werelden van werken en leren in de hospitality sector dichter bij elkaar gaan brengen. Op concrete en uitdagende wijze!

Trainees

Terwijl tijdens de werkconferentie de eerste stappen zijn gezet voor intensievere samenwerking, zijn in de eerste week van september de eerste vier trainees begonnen met hun werk op de vier ‘founding companies’, Landal Miggelenberg, Van Der Valk Hotel – De Cantharel, Bungalowpark Hoenderloo en Thermen Bussloo. Het komend jaar krijgen zij een programma voorgeschoteld waarmee ze in hun passie voor hospitality kunnen doorgroeien en tegelijkertijd worden ondergedompeld in Veluwe beleving.

Verdere stand van zaken rondom de Veluwe Academy

Over enkele maanden verwachten we support te krijgen vanuit de VeluweBoard op basis van een Businessplan. Komende weken zwaait een nieuwe lichting studenten af. We hopen enkele gediplomeerde MBO-ers te interesseren voor een traineeship. En verder start de voorbereiding voor een nieuwe jaar van werving en doorontwikkeling van het traineeship.

 

 

Meer informatie?

Theo de Bruin

Veluwe Academy

06 5585 4323

info@veluweacademy.nl

Gerelateerde berichten

 • Onderzoek businessplan Veluwe-brede Academy gestart
  Veluwe Academy

  Onderzoek businessplan Veluwe-brede Academy gestart

 • Informatiedag Veluwe Academy traineeship 9 juli
  Veluwe Academy

  Informatiedag Veluwe Academy traineeship 9 juli

 • Werving traineeship Veluwe Academy begonnen
  Veluwe Academy

  Werving traineeship Veluwe Academy begonnen