Veelgestelde Vragen

Algemeen

Hoeveel kost toegang tot de Visitor Data Monitor?

De kosten om toegang te krijgen tot de Visitor Data Monitor zijn te vinden op de Visitor Data pakketten pagina.

Hoe kan ik toegang krijgen tot de Visitor Data Monitor?

Om toegang te krijgen tot de Visitor Data Monitor kun je contact opnemen met ons door middel van het aanvragen van een demo van het systeem op deze pagina.

Met wie moet ik contact opnemen voor meer informatie over de Visitor Data Monitor?

Om meer informatie over de Visitor Data Monitor kun je een Demo aanvragen of contact opnemen met een van onze account managers door een mail te sturen naar partner@toerismevan.nl.

Welke informatie kan ik uit de Visitor Data Monitor halen?

De Visitor Data Monitor is een tool die is ontwikkeld om inzichten te bieden rondom de bezoekers van de Veluwe, Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen. Dit wordt gedaan door data te verzamelen van specifieke gebieden/locaties binnen de regio’s. Dit kan een stadscentrum zijn, een overnachtingsaccommodatie, een attractie of een natuurgebied. Het meetgebied is flexibel te bepalen. We meten vervolgens bezoekers die zich binnen dit aangewezen gebied bewegen. Dit geeft inzichten als:

  • Bezoekersaantallen (verleden, heden en toekomst)
  • Herhaal vs. Uniek bezoek
  • Bezoekersherkomst
  • Bezoekersdemografie
  • Bezoekersleefstijlen
  • Kruisbezoeken

Deze inzichten hebben we vervolgens vertaald naar duidelijk leesbare grafieken en tabellen en in een online tool geplaatst.

Waarom moet ik toegang tot de Visitor Data Monitor hebben?

Wie bezoekt jouw locatie? Waar komen ze vandaan en waar hebben de bezoekers interesse in? Vragen die je vast graag beantwoord wilt zien. Helemaal wanneer deze antwoorden gegeven worden gebaseerd op data. Wij hebben een tool ontwikkeld die op deze vragen én meer antwoord kan geven.

Heb je antwoorden nodig rondom je bezoekers die je met je huidige informatie niet kunt krijgen dan is de Visitor Data Monitor iets voor jou. De antwoorden kunnen je nieuwe inzichten bieden op het gebieden van bezoekersaantallen, herkomst, demografie en zelfs doelgroep specificaties.

Wil je meer weten over deze gebruiksvriendelijke tool en hoe je deze in kunt zetten voor jou gebied? Vraag dan een Demo aan.

Is er ook data beschikbaar over buitenlandse bezoekers?

Nee, op dit moment zijn er geen gegevens beschikbaar over buitenlandse gasten.

Kan ik meteen gebruik maken van de Visitor Data Monitor?

Ja, zodra we samen een meetgebied bepaald hebben en deze is ingetekend begint de dataverzameling. Er is wel een minimale hoeveelheid data nodig voordat de data betrouwbaar genoeg is om in te zetten. Dit betekent dat hoe meer bezoekers aan het ingetekende gebied, des te sneller deze ‘drempel’ behaald wordt. Bij kleinere gebieden kan het zijn dat dit langer duurt.

Wanneer we het hebben over ‘bezoekers’, wie worden hiermee bedoeld?

Met de ‘bezoekers’ in onze Visitor Data Monitor bedoelen we alle personen die gemeten worden binnen de ingetekende meetlocatie. Dit betekent dat ook bewoners en forenzen mee worden gerekend in de aantallen. We zijn bezig met een doorontwikkeling die onderscheid maakt tussen de ‘bezoeker’ en de ‘dagbezoeker’. In deze categorie sluiten we o.a. de bewoners en forenzen uit.

Toegang optie

Wat is het verschil tussen de Standaard Monitor en de Complete Monitor?

Voor toegang tot de Visitor Data Monitor is er een keuzemogelijkheid tussen twee pakketten, namelijk de Standaard en de Complete Monitor. Het verschil tussen de pakketten is dat het Standaard pakket minder data en inzichten biedt dan de Complete monitor. Kijk voor een meer gedetailleerd overzicht van de verschillen op de Visitor Data Pakketten pagina.

Wat is een Visitor Data rapportage?

Bij de Visitor Data Monitor krijg je toegang tot een online tool waarbij je zelf aan de slag kunt gaan met de data. Je kunt zelf de analyses doen en beslissingen nemen gebaseerd op de verkregen inzichten. Ben je beperkt in tijd en/of mankracht, dan is het ook mogelijk om de analyses door ons te laten doen. Je krijgt dat geen toegang tot de online tool maar ontvangt van ons een keer per kwartaal een rapportage. Deze rapportage verschaft dezelfde inzichten maar met het gemak dat wij een deel van het werk vast voor je doen. Er zijn twee varianten beschikbaar. Kijk voor meer informatie over de inhoud van de pakketten op de Visitor Data pakketten pagina.

 

Wat is een Visitor Data 360° analyse?

Bij de Visitor Data Monitor krijg je toegang tot een online tool waarbij je zelf aan de slag kunt gaan met de data. Je kunt zelf de analyses doen en beslissingen nemen gebaseerd op de verkregen inzichten. Heb je beperkt de tijd en/of mankracht om dit te doen en ben je op zoek naar meer dan uitsluitend inzichten in de bezoeker van je locatie? Dan is de Visitor Data 360° Analyse iets voor jou. We gaan dan voor je aan de slag. Wij gaan voor je op zoek naar data, combineren dit en doen vervolgens een analyse. De uitkomst van die analyse zetten we om in een maatwerk advies specifiek voor jou locatie.

Technisch

Hoe werkt de Visitor Data Monitor?

Als Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen hebben we tijd en geld geïnvesteerd in het bouwen van een solide datawarehouse. Dit datawarehouse wordt gebruikt om data uit verschillende bronnen samen te brengen, op te schonen en te ‘vertalen’ zodat deze data inzetbaar is. Vervolgens hebben we een online tool gebouwd die gebruikt maakt van deze data uit het warehouse.

De bronnen die we nu gebruiken in de Visitor Data Monitor zijn o.a. landelijke demografische data, leefstijlvinder data en mobiele gebruikersdata. Privacy is bij gebruik van met name mobiele gebruikersdata een belangrijk onderdeel. Er is daarom door een extern bureau een verificatie uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de data die we gebruiken AVG technisch correct is.

Hoe zit het met de privacy rondom de gebruikte data?

De bronnen die we nu gebruiken in de Visitor Data Monitor zijn o.a. landelijke demografische data, leefstijlvinder data en mobiele gebruikersdata. Privacy is bij gebruik van met name mobiele gebruikersdata een belangrijk onderdeel. Er is daarom door een extern bureau een verificatie uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de data die we gebruiken AVG technisch correct is.

Hoe accuraat is de getoonde data in de Visitor Data Monitor?

Voor de mobiele data metingen wordt er o.a. gekeken naar of:

  • Gebruikers toestemming hebben gegeven tot het delen van locatie data (AVG)
  • Het apparaat actief is geweest de afgelopen 4 weken

Dit resulteert in ca. 2 miljoen mobiele apparaten onder de Nederlandse bevolking van 10 jaar en ouder die gebruikt kunnen worden voor de metingen. Dit is tot 14% van de Nederlandse bevolking. Vervolgens wordt er op een kaart een zogenaamde ‘geofence‘ getekend. Dit is het gebied waarbinnen gemeten wordt. Er worden speciaal ontwikkelde algoritmes toegepast die zorgen voor een gemeten accuratesse F1 score. Dit is op een schaal van 0% tot 100% waarbij 100% perfect is. Het systeem waar een deel van de Visitor Data Monitor op gebaseerd is heeft een F1 score van 87.8%. Deze score wordt doorlopend geverifieerd door onze data partner en onszelf. Dit gebeurd o.a. door middel van handmatige tellingen en open data vergelijkingen.

Een andere bron die we gebruiken in de tool is data van het doelgroep segmentatie model BSR van Marketresponse. Hoe deze doelgroepen data tot stand is gekomen wordt hier uitgelegd.

Zitten er limieten op de te gebruiken data?

Nee, in theorie zitten er geen limieten op de data. In de praktijk merken we echter dat des te minder bezoekersaantallen er zich in een meetlocatie bewegen des te minder accuraat de meting wordt. We hebben het hier dan over slechts enkele honderden bezoekers op jaarbasis. Een oplossing hiervoor kan zijn om bijvoorbeeld naar weekdata ipv dagdata te kijken. Er zijn echter locaties waar de Visitor Data Monitor lastig tot niet in te zetten is. Het zijn er niet veel en we weten inmiddels uit ervaring wat wel en niet mogelijk is. Ben je benieuwd of jouw locatie geschikt is voor de Visitor Data Monitor? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

Proefaccount

Hoe lang kan ik gebruik maken van het proefaccount?

Een proefaccount biedt 30 dagen toegang tot de Visitor Data Monitor.

Welke data zie ik in het proefaccount?

Het proefaccount toont data uit een gebied buiten de regio’s Veluwe, Arnhem en Nijmegen. Je hebt volledige toegang tot de tool en kunt van alle functionaliteiten gebruik maken. Zo kun je 30 dagen testen om te zien of de Visitor Data Monitor iets voor jou is. Nadat het proefaccount omgezet wordt naar een betaalde account krijg je toegang tot de data van jouw meetlocatie(s).

Bezoekersaantal

Is historische data ook beschikbaar voor mijn meetlocatie?

In principe wordt de data pas opgebouwd vanaf het moment dat een locatie wordt ingetekend. Tegen extra betaling is het echter mogelijk om historische data aan te kopen voor een locatie tot maximaal 1 jaar in het verleden. Voor vragen over de kosten en hoe dit werkt neem contact met ons op.

Waarom loopt de data een paar dagen achter?

Dit heeft te maken met de tijd die nodig is voor verwerking van gegevens door de dataleverancier. Het is wel mogelijk om ‘live’ (per 15 minuten) de data in de Visitor Data Monitor te laten laden. Hier hangt echter een ander prijskaartje aan dan de prijzen die we in de huidige pakketten aanbieden. Mocht je hier interesse in hebben neem dan contact met ons op.

Doelgroep

Waar komt de informatie van de leefstijlen vandaan?

In samenwerking met acht provincies heeft MarketResponse Marktvinders als doelgroep segmentatiemodel zeven leefstijlen geïdentificeerd onder de Nederlandse bevolking. Deze leefstijlen laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben. En wat de verschillen hierin zijn. De één wil namelijk rust en regelmaat, de ander juist drukte en sensatie. Het model weet niet alleen hoe deze leefstijlen eruit zien maar weet ook waar in Nederland zij wonen tot op postcode niveau.

Waar komen de demografische gegevens vandaan?

Er zijn verschillende bedrijven en instanties bezig met consumenten data en vertalen dit naar goed te interpreteren demografische gegevens. Wij kopen deze data bij een van deze partijen aan.

Hoe zijn de doelgroep gegevens gelinkt aan de meetlocatie?

Zowel de demografische als leefstijl data is beschikbaar op postcode niveau. Doordat we ook weten welke postcodes er binnen een meetlocatie valt kunnen we deze data aan elkaar linken. Dit is een vereenvoudigd antwoord, er komt meer bij kijken maar hier komt het in de basis op neer.

Herkomst

Waarom is er een item ‘Overig’

Om AVG technische reden hebben wij een drempel in de data ingebouwd. Zodra we een minimaal aantal bezoekers uit een gebied of plaats zien kan in theorie te achterhalen zijn wie deze personen zijn. Dit willen we voorkomen. Alle metingen die onder de drempel blijven worden samengevoegd in ‘overig’.

Meetlocatie

Wat is een ‘meetlocatie’?

Een meetlocatie is een op een kaart ingetekende locatie die bezoekers die het gebied binnenkomen en verlaten meet. Een dergelijk ingetekend gebied wordt ook wel een Geofence genoemd.

Kan ik een extra meetlocatie toevoegen aan mijn account?

Ja, dat kan. Er zit geen beperking op het aantal locaties dat je kunt meten.

Kan ik zelf mijn meetlocatie bepalen?

Ja, dat kan. Er zijn een paar beperkingen, maar wij denken mee om de locatie zo goed mogelijk te gaan meten.

Is het aanmaken van een meetlocatie altijd mogelijk?

Ja, in principe is het aanmaken van een meetlocatie altijd mogelijk.

Kruisbezoek locatie

Wat is een kruisbezoek locatie?

Een kruisbezoek locatie is een meetlocatie met een andere functie. Een kruisbezoek locatie biedt de mogelijkheid om als het ware een route te tonen van een bezoeker. Een bezoeker is eerst gemeten in meetgebied A en vervolgens in meetgebied B. Een dergelijk kruisbezoek kan interessante inzichten verschaffen over het gedrag van bezoekers.

Kan ik een extra kruislocatie toevoegen aan mijn account?

Ja, in overleg is het mogelijk om extra kruislocaties toe te voegen aan je account.

Hoe worden de kruisbezoek locaties bepaald?

Deze bepaal je zelf. Bij een Visitor Data Complete Monitor account zitten standaard 4 kruisbezoek locaties inbegrepen.

Gebeurtenis

Kan ik zelf gebeurtenissen toevoegen aan de Visitor Data Monitor?

Ja, het is mogelijk om zelf gebeurtenissen toe te voegen aan de bezoekersaantallen tijdlijn.

Blijf op de hoogte van nieuws, artikelen en vacatures

Volg ons via LinkedIn