Nieuws

Meimaand (rustig) Fiets(en)maand

De huidige coronamaatregelen zorgen er nog steeds voor dat inwoners van Gelderland vaker recreëren in eigen regio. Lekker actief bezig zijn in de buitenlucht is populairder dan ooit! Hoewel velen in april al weer meer gaan fietsen, wordt mei met zijn vrije dagen, langere dagen en steeds hogere temperaturen gezien als de eerste échte fietsmaand.

Omdat meer mensen de fiets pakken en de terrassen weer open zijn, kan het op bepaalde plekken te druk worden. Daarom ziet Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen het als taak om mensen te inspireren en te motiveren om andere plekken te bezoeken en daarmee de kwetsbare natuur te ontzien en proberen ongewenste drukte te voorkomen. Om meer mensen te bereiken met alternatieven voor de bekende plekken hebben we drie speciale landingspagina’s met rustige fietsroutes ontwikkeld. Kijk ook eens op visitveluwe.nl/rustigfietsen, visitarnhem.com/rustigfietsen en visitnijmegen.com/rustigfietsen en spring op de fiets!

Kleinschalige aftrap Meimaand Fietsmaand
Meerdere jaren is Gelderland verkozen tot aantrekkelijkste fietsprovincie van Nederland, mede door het goede fietsknooppuntennetwerk, het uitgestrekte en prachtige landschap en de goede kwaliteit van de fietspaden. Aanstaande zaterdag (1 mei) zal Meimaand Fietsmaand in onze regio kleinschalig en geheel coronaproof worden afgetrapt bij Dudok Arnhem. Herre Dijkema (directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen), Jan van Dellen (Wethouder Economische Zaken en Sport bij de gemeente Arnhem), Maarten Tjallingii (fietsburgemeester Arnhem Nijmegen) en Robert Wittenberg (Brandmanager Dudok Horeca Groep) zullen vanuit hun functie wat vertellen over fietsmogelijkheden, ontwikkeling van (rustige) fietsroutes en infrastructuur voor fietsen in Gelderland. Jan van Dellen en Maarten Tjallingi zullen vervolgens samen op de racefiets de route ‘Het Blauwe Goud langs de Rijn’ fietsen.

Gelderland had in 2020 bijna kwart van marktaandeel van fietsvakanties
Dat fietsen in Gelderland populair is, blijkt uit het onderzoek naar recreatief fietsen in 2020 dat het Landelijk Fietsplatform deed in samenwerking met CVO (Continu Vrijetijds Onderzoek). Gelderland had in 2020 bijna een kwart van het marktaandeel van fietsvakanties in Nederland en 41% van de toerfietsers (fietsers die rondtrekken in plaats van vanuit één standplaats fietsen) deed Gelderland aan. Bovendien krijgt Gelderland gemiddeld een 8,3 als waardering voor fietsvakanties. Zie voor de belangrijkste uitkomsten de Factsheet Recreatief Fietsen Gelderland 2021.

Druk op de natuur verlagen
Onze verwachting is dat wij, ook na corona, meer en vaker in onze eigen regio blijven recreëren. Om te voorkomen dat we daarmee de natuur én elkaar te veel in de weg gaan zitten, is het van groot belang om mensen te inspireren op andere momenten en naar andere, minder bekende plekken te gaan waar de natuur nog wel ruimte biedt. Door het aanbieden van alternatieve fiets- én wandelroutes verwacht Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen daar een bijdrage aan te kunnen leveren.

 

Gerelateerde berichten

 • BEZOEK AAN GELDERLAND STIJGT EERSTE KWARTAAL MET 6 PROCENT

  BEZOEK AAN GELDERLAND STIJGT EERSTE KWARTAAL MET 6 PROCENT

 • Toeristisch aanbod in kaart
  Onderzoek

  Toeristisch aanbod in kaart

 • Verslag Nieuwspoort: Opnieuw wordt duidelijk hoe cruciaal onze sector en een duurzame bezoekerseconomie is
  Nieuws

  Verslag Nieuwspoort: Opnieuw wordt duidelijk hoe cruciaal onze sector en een duurzame bezoekerseconomie is