Herfstvakantie 2023 in cijfers

Nu de herfstvakantie tot een einde is gekomen, blikken we terug op de vakantie van de Nederlanders die in eigen land zijn gebleven. Specifiek de vakantiegangers die de regio’s Veluwe, Arnhem en Nijmegen hebben bezocht. Ik heb een vergelijking gemaakt tussen de herfstvakantie van 2023 en die van 2022 om zo het verloop van het bezoek dit jaar te kunnen bepalen.

Visitor Data Monitor

Sinds eind 2022 monitort Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen met de eigen Visitor Data Monitor bezoekersstromen van de Veluwe, de regio Arnhem en het Rijk van Nijmegen. De tool geeft belangrijke inzichten in het aantal bezoekers, de herkomst en demografie van natuurgebieden, meer dan 50 binnensteden en populaire attracties. Deze tool is ook voor de inzichten in dit artikel gebruikt.

Voor de inzichten wordt er gekeken naar meer dan 70 verschillende locaties die verspreid liggen over de drie regio’s. Deze zijn vervolgens in drie categorieën ingedeeld; attracties, binnensteden, natuurgebieden.

Bezoekersaantallen

Als we de bezoekersaantallen tijdens de herfstvakantie van dit jaar vergelijken met die van vorig jaar, is er een duidelijk verschil te zien. Attracties hebben bijvoorbeeld 19,4% minder bezoekers ontvangen dan het jaar ervoor. Ook de binnensteden hebben een daling van 12,1% gezien, terwijl het bezoek aan de natuur met een kleine 0,6% is afgenomen. Het lijkt er op dat deze herfstvakantie, wat betreft bezoekersaantallen, minder mensen op pad in onze regio’s zijn geweest.

Leefstijlen

In samenwerking met acht provincies (waaronder Gelderland) heeft MarketResponse een doelgroepen model ontwikkeld die de Nederlandse bevolking onderverdeeld in zeven leefstijlen. Deze leefstijlen laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben. We weten niet alleen hoe deze leefstijlen eruit zien, we weten ook waar in Nederland zij wonen. Wat zijn hun wensen en hoe kan je hen het beste bereiken? Zie voor meer informatie de doelgroepenmodel: Leefstijlen pagina.

Via de Visitor Data Monitor hebben we inzicht in welke leefstijl de 70 locaties in welke mate bezoekt. Voor de Herfstvakantie is 2022 vergeleken met de Herfstvakantie in 2023. Dit levert de volgende stijging/daling op:

 AvontuurPlezierHarmonieVerbindingRustInzichtStijl
Attractie9,2%3,3%-4,3%-2,7%12,6%-0,6%-12,0%
Binnensteden21,7%1,0%-9,9%-0,8%1,5% 2,0%-6,9%
Natuur-2,8%3,3%-3,7%-1,7%11,4% 2,2%-10,2%

Opvallend is dat er meer Avontuurzoekers en Rustzoekers deze herfst naar de regio’s zijn gekomen. De Rustzoekers wisten voornamelijk de attracties en de natuur goed te vinden. De Avontuurzoeker waren vaker in de binnensteden te vinden deze vakantie. Daarentegen zijn de andere leefstijl groepen vergeleken met vorig jaar minder aanwezig geweest. De grootste daling zien we bij de Stijlzoekers, die deze herfstvakantie minder vaak de natuur en attracties hebben bezocht.

Herkomst

Verreweg de meeste toeristische en recreatieve dag-bezoekers in de regio’s Veluwe, Arnhem en Nijmegen wonen ook zelf in de provincie Gelderland. Ditzelfde geldt tijdens de Herfstvakantie 2023. De meeste bezoekers komen nog steeds uit de provincie Gelderland het aandeel is dit jaar voor de binnensteden (-7%) en natuur (-2%) afgenomen ten opzichte van 2022. Bij de attracties is een groei van 5% te zien ten opzichte van het jaar ervoor. Dit betekent dat er meer bezoekers van buiten Gelderland de natuurgebieden in de regio wisten te vinden deze vakantie aangezien de bezoekersaantallen slechts licht zijn gedaald (0,6%). Dit zijn voornamelijk bezoekers uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Drukste dagen

Er is altijd een dag in de vakantie die het meest populair is. De dag waarop de meeste mensen op pad zijn. Volgen we dezelfde indeling van attracties, binnensteden en natuurgebieden dan waren dit de drukste dagen:

 • Attractie: dinsdag/ 17-10-2023
 • Binnensteden: zaterdag / 28-10-2023
 • Natuurgebieden: woensdag/ 18-10-2023

Drukste momenten

Als we kijken naar de drukste momenten per dag van de week, dan vallen er grote verschillen waar te nemen. Over het algemeen zijn de attracties vooral tussen 09:00 en 10:00 het meest drukbezocht. Bij de binnensteden en natuurgebieden ligt de piek tussen 10:00 en 14:00. Tijdens de Herfstvakantie is er verder geen onderscheid te zien in populaire bezoektijden in het weekend of doordeweeks.

Samengevat

De herfstvakantie van 2023 in de regio’s Veluwe, Arnhem en Nijmegen heeft een daling laten zien in het aantal bezoekers. Attracties hebben 19,4%% minder bezoekers ontvangen, binnensteden 12,1%, alleen de natuurgebieden zagen een lichte stijging ten opzichte van 2022 van 0,6%. Er waren meer Avontuurzoekers en Rustzoekers, terwijl andere leefstijlgroepen minder vertegenwoordigd zijn. Er zijn ook meer Nederlandse bezoekers van buiten Gelderland naar de regionale natuurgebieden getrokken deze vakantie. De drukste dagen en momenten variëren per categorie maar er is tijdens deze vakantie geen, zoals gewoonlijk bij andere vakanties, duidelijk onderscheid te zien tussen weekdagen en weekenden. De populaire bezoekmomenten liggen voor alle drie de categorieën in de late ochtend en vroege middag.

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Herfstcampagne op de Vlaamse markt
  Nieuws

  Herfstcampagne op de Vlaamse markt

 • Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

  Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen