Nieuws

Word Gastheer van het Landschap Rijk van Nijmegen

Word Gastheer van het Landschap Rijk van Nijmegen

Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Als recreatie- of horecaondernemer kun je daar de vruchten van plukken. Een ondernemer die de bijzondere (natuurlijke) waarden van zijn eigen gebied goed kent en weet uit te dragen, is een interessante gastheer. Kun jij je gasten de geheimen van het Rijk van Nijmegen vertellen? Word Gastheer van het Landschap – Rijk van Nijmegen en leer ondernemers uit buurtgemeenten kennen, bouw samen een netwerk op en verrijk het verblijf van je gasten.

Op donderdag 27 september 2018 start het programma ‘Gastheer van het Landschap – Rijk van Nijmegen’. Ben jij horeca-, recreatie-, of agro toeristische ondernemer in de de gemeente Nijmegen, Berg en Dal of Heumen en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer bent? Doe dan mee en meld je aan voor het programma.

In de vier bijeenkomsten krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je meer over bijvoorbeeld over het ontstaan van het (rivier)landschap, de diverse landschapstypen, de diverse natuurgebieden in het Rijk van Nijmegen, de rijkdom aan historie en de typische flora en fauna van de streek. Samen met de andere deelnemers van het programma bouw je aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdragen. In samenwerking ontwikkel je natuurbelevingsactiviteiten en – arrangementen waarmee je je gasten enthousiasmeert voor de natuur en waarmee je hen een optimale beleving kunt bieden. Een extra service, dat jouw bedrijf én het Rijk van Nijmegen aantrekkelijker maakt. Je zult tijdens de bijeenkomsten verrast worden door de bijzonderheden en verscheidenheid van het landschap van je eigen omgeving!

Data

Het programma bestaat uit drie dagdelen theorie, één veldexcursie en een terugkomdag. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als Gastheer van het Landschap met een bijbehorend speldje.

 •  Bijeenkomst 1  | Donderdag 27 september 2018  |13:30 – 16:30 uur
 •  Bijeenkomst 2 |  Donderdag 4 oktober 2018  | 13:30 – 16:30 uur
 •  Bijeenkomst 3 | Dinsdag 9 oktober 2018 | 13:30 – 16:30 uur
 •  Veldexcursie    | Woensdag 31 oktober 2018  | 10:00 – 16:00 uur
 •  Terugkomdag  | Nader te bepalen – voorjaar 2019 | 10:00 – 16:00 

We willen elke bijeenkomst bij een deelnemende ondernemer organiseren. Heb je een geschikte locatie ter beschikking voor één van de bijeenkomsten? Geef het aan op het inschrijfformulier of laat het ons weten via m.sijtsma@ivn.nl.

Terugkomdag

Na de vier bijeenkomsten wordt er in het voorjaar van 2019 een terugkomdag georganiseerd, waarin je als opgeleide gastheren en gastvrouwen elkaar opnieuw ontmoet, actief aan de slag gaat met arrangementsvorming en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdag wordt tijdens het programma in overleg met de deelnemers gepland.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle horeca-, recreatie-, of agro toeristische ondernemers uit de gemeente Nijmegen, Berg en Dal en Heumen zoals hotels, (mini)campings, bed en breakfasts, restaurants, theetuinen, vakantieparken, fietsverhuurders etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. We hanteren een maximum van 10 ondernemers per gemeente.

Kosten en aanmelden

Dankzij financiële bijdragen van de gemeente Nijmegen, Berg en Dal, Heumen en de provincie Gelderland, kost deelname aan het programma slechts € 100 per persoon. Dit is inclusief het lesmateriaal, drie cursusdagen, de veldexcursie inclusief lunch en vervoer, de feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en de terugkomdag. Er kunnen in totaal maximaal 30 ondernemers deelnemen aan het programma. Aanmelden via onderstaande link kan tot en met 10 september 2018. Voor deze cursus geldt wie het eerst komt, het eerst maalt en vol=vol dus meld je snel aan.

Meld je aan!

Samenwerkingspartners

IVN Gelderland neemt namens de projectgroep d’Waalpunten de algemene coördinatie en organisatie van het programma Gastheer van het Landschap op zich. Dit doen we samen met onze partners Stichting de Bastei, Ark Natuurontwikkeling en Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal.

Gratis voorproefje

Een voorproefje op het Gastheer van het Landschap programma vind je op het online platform regioambassadeur.nl. Dit online platform biedt toegang tot de online cursus Toeristisch Berg en Dal, Rijk van Nijmegen, Rivieren en Natuur. In een kort tijdsbestek leer je met behulp van korte clips en fotomateriaal. De oefenvragen zullen je actief betrekken bij het doorlopen van de training en middels een toets aan het eind wordt je kennis getest.

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd in de cursus Gastheerschap van het Landschap en wil je meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Mette Sijtsma van IVN Gelderland via m.sijtsma@ivn.nl of 026-3512927. Neem ook eens een kijkje op gastheervanhetlandschap.nl.

Hanneline Oosting-Adriaansens

Merkleider regio Arnhem Nijmegen

Ik zet mij met veel enthousiasme in om samen met onze stakeholders, overheden en toeristisch-recreatief bedrijfsleven, een bijdrage te leveren aan een groei in de vrijetijdseconomie in de regio Arnhem, Rijk van Nijmegen en de Veluwe. Het gezamenlijk initiëren van mooie projecten en het inzetten op innovatie van het toeristisch recreatief product, passend binnen het DNA van onze regio, geven mij veel energie.

Gerelateerde berichten

 • Promotie bezoekersmonitor: zo doen deze ondernemers het!
  Nieuws

  Promotie bezoekersmonitor: zo doen deze ondernemers het!

 • Succesvolle start monitor bezoekersdrukte: 150.000 keer bekeken
  Nieuws

  Succesvolle start monitor bezoekersdrukte: 150.000 keer bekeken

 • Monitor bezoekersdrukte Gelderland

  Monitor bezoekersdrukte Gelderland