Persbericht

Vier Airborne wandelroutes houden oorlogsherinnering levend

In de maand dat Nederland zijn oorlogsslachtoffers herdenkt en de bevrijding viert, zijn in samenwerking met de Airborne Region vier speciale Airborne wandelroutes uitgebracht. De routes lopen door de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem en sluiten aan op de Liberation Route Europe hikingtrail. Ze vertellen het verhaal van Operatie Market Garden/Slag om Arnhem. De routes met bijbehorende historische informatie zijn gepubliceerd op een speciale website, in een aantal korte video’s en op een minimap.

Bas van Es, Merkleider Visit Arnhem Nijmegen: “Arnhem en omgeving waren in 1944 en 1945 het centrum van het wereldtoneel. Hier werd een hevige strijd tegen de Duitse bezetter gevoerd. Wie nu de regio bezoekt, ziet dat nog steeds veel aan die tijd herinnert. Wij willen graag die verhalen blijven vertellen en daarmee de herinneringen levend houden. De vier wandelroutes zijn zodanig gekozen dat je op die plekken komt waar Operatie Market Garden zich heeft afgespeeld.”

Wandelen langs monumenten en oorlogsresten
De speciale Airborne wandelroutes belichten de lokale geschiedenis van Operatie Market Garden. Ze vertellen verhalen over de oorlogsstrijd en nemen de wandelaar mee langs monumenten, bezienswaardigheden en resten uit de oorlog. Je loopt over de plek van het strijdtoneel, leest en hoort de indrukwekkende verhalen uit die tijd en je realiseert je dat de vrijheid die we nu kennen, niet vanzelfsprekend is. De routes staan op visitarnhem.com/airborne. De route in gemeente Overbetuwe, vanuit Driel, krijgt deze zomer ook routebebording.

Minimap en video
De minimap presenteert de vier routes. Elke route heeft een kaart met een korte beschrijving van bezienswaardigheden en horeca onderweg en verwijzing naar de online omgeving met de downloadbare routes. De minimap krijgt vier taalversies: Nederlands, Duits, Engels en Pools. Deze is vanaf juli gratis verkrijgbaar bij accommodaties, VVV’s en oorlogsmusea in de vier gemeenten. Elke route krijgt bovendien een eigen korte impressie-video. De vier video’s worden vanaf begin juni gedeeld via social media.

Over de Airborne Region
In de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem speelde Operatie Market Garden, die voornamelijk bestond uit parachutisten en luchtlandingen, een grote rol. De naam Airborne representeert deze parachutisten en luchtlandingen. Daarom heet de regio waarin de vier gemeenten zich bevinden de Airborne Region. In elke Airborne gemeente is een wandelroute uitgelicht waarmee je in de voetsporen van de geallieerde militairen treedt.

Marlies Pouwels-Blom

Pers & PR adviseur

We kunnen zelf heel goed vertellen hoe geweldig onze regio is, maar het is nóg veel interessanter en geloofwaardiger als anderen dat schrijven of zeggen. Als Pers & PR adviseur nodig ik invloedrijke (internationale) journalisten, bloggers en vloggers uit om persoonlijk kennis te maken met de regio. We positioneren de regio daarbij op zo’n manier dat we juist die kwalitatieve binnen- en buitenlandse bezoeker aantrekken die langer verblijft en meer besteedt. Rekening houdend met onze kwetsbare natuur en de bewoners in het gebied zetten we hierbij ook de minder drukke, maar zeker niet minder interessante plekken in de etalage.

Gerelateerde berichten

 • Gelderland weer onverminderd populair in 2022
  Persbericht

  Gelderland weer onverminderd populair in 2022

 • Voor wie is erfgoed aantrekkelijk?

  Voor wie is erfgoed aantrekkelijk?

 • Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert Visitor data Monitor
  Persbericht

  Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert Visitor data Monitor