Persbericht

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert Visitor data Monitor

Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert vandaag de Visitor Data Monitor. Het is de eerste tool in Nederland die op deze schaalgrootte – regio Arnhem, Nijmegen en de Veluwe – bezoekersstromen volgt en analyseert. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de aanpak van bezoekersdrukte en spreiding.

Directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: “De monitor gaat ons belangrijke nieuwe inzichten geven. Zo was er nog maar weinig bekend over de bezoekers van onze regio’s en welke effecten recreatie heeft op natuur, welzijn en leefbaarheid. Denk daarbij aan de veelbesproken Posbank. Uit de eerste analyses weten we dat het overgrote deel van bezoekers uit de directe omgeving komt en zondagochtenden tussen negen en twaalf het drukst bezocht zijn. Met deze inzichten kunnen we nu heel gericht bezoekers informeren en inspireren om andere, rustige gebieden te bezoeken.”

Inzet Visitor Data Monitor

Via een online monitor wordt constant live data verzameld over meer dan 200 gebieden of locaties. Dit kan een stadscentrum, attractie, natuurgebied of overnachting accommodatie zijn. Er wordt onder andere gekeken naar het type bezoeker en hoe deze zich beweegt binnen een aangewezen gebied. De analyses worden vertaald naar leesbare grafieken en tabellen in een online dashboard, zodat deze ook te gebruiken zijn door onder andere ondernemers, natuurbeheerders en gemeenten.

Sam Janssen van de gemeente Ermelo vertelt hierover: “Dankzij de data-analyses weten we wat er speelt, zodat we bij een veranderende trend of piek makkelijker de oorzaak van bijvoorbeeld drukte kunnen aanwijzen. Met deze informatie kunnen we vervolgens ons beleid of communicatie aanpassen.”

Opvallende trends en analyses van de Visitor Data Model worden geplaatst op de website van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Foto: Hetty van Oijen

Lideweij Bosman

Pr-adviseur

Alles draait om storytelling. Of dit nu gaat over PR, het schrijven van boeken of journalistieke teksten. Wat vertellen we over onszelf, en anderen over ons? En klopt dat beeld bij de kern van wie we zijn, wat we doen en waar we heen willen? Mijn taak is deze vragen te beantwoorden en te vormen tot een verhaal dat past en beklijft. Een taak die perfect past bij mijn nieuwsgierige aard.

Gerelateerde berichten

 • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
  Nieuws

  Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’

 • BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023
  Persbericht

  BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023

 • Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart
  Persbericht

  Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart