Persbericht

Monitor bezoekersdrukte in de race voor internationale prijs

Monitor Bezoekersdrukte in de race voor internationale prijs

De Monitor Bezoekersdrukte Gelderland is uitgeroepen tot één van de finalisten in de categorie Covid & Tourism Strategy Award van de Green Destinations Stories Award. De gemeente Nijmegen, die sinds 2018 in het bezit is van een ‘Golden Green Destinations Award’, heeft dit project van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen voorgedragen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de internationale reisbeurs ITB Berlin 2021, die dit jaar online plaatsvindt van 10 t/m 14 maart.

De Covid & Tourism Strategy Award is dit jaar nieuw toegevoegd. Deze is bedoeld voor groene bestemmingen die een effectieve strategie hebben geïmplementeerd om toerisme ten tijde van corona zo verantwoord mogelijk te laten zijn.

Betere spreiding
Herre Dijkema, directeur Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen: “Met de Monitor Bezoekersdrukte Gelderland hebben we een tool ontwikkeld waarmee consumenten de afgelopen zomer in een oogopslag zagen hoe druk het in Gelderland was op de toeristische plekken. Bovendien werden er ook meteen minder drukke alternatieven aangereikt. Op die manier hebben we proberen bij te dragen aan een betere spreiding van toeristen en recreanten in Gelderland. Uiteraard in de eerste plaats om ongewenste drukte in het kader van Covid-19 te vermijden, maar ook om een beter evenwicht tussen de natuur en recreatie enerzijds en bezoekers en inwoners anderzijds te creëren. Het enthousiasme bij consumenten, gemeenten, natuurorganisaties en toeristische bedrijven maakt dat we nu aan het onderzoeken zijn of we de monitor een vervolg kunnen geven. De nominatie voor de Green Destinations Award is niet alleen een mooie erkenning voor de monitor, maar vooral een extra motivatie om hier verder meer aan de slag te gaan.”

Over de monitor bezoekersdrukte
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen ontwikkelde in opdracht van provincie Gelderland de monitor bezoekersdrukte. Een tool die liet zien op welke plekken het deze zomer groen (rustig), oranje (gemiddeld) of rood (druk) was.
In totaal werd de monitor bezoekersdrukte bijna 500.000 keer geraadpleegd. Er werden 627 gebruikers gevraagd naar hun ervaringen. Daaruit blijkt dat een groot deel van de gebruikers (88%), drukke – ofwel de rood of oranje gemarkeerde locaties – hebben vermeden. Zij besloten één van de voorgestelde alternatieve ‘groene’ locaties te bezoeken, op een ander tijdstip naar de gewenste locatie te gaan of thuis te blijven. 94% van de respondenten geeft aan de monitor te willen blijven gebruiken. Niet alleen tijdens, maar ook na corona.

Gerelateerde berichten

  • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
    Nieuws

    Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’

  • BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023
    Persbericht

    BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023

  • Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart
    Persbericht

    Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart