Persbericht

Monitor Bezoekersdrukte Gelderland wint internationale prijs

De Monitor Bezoekersdrukte Gelderland is uitgeroepen tot winnaar van de Covid & Tourism Strategy Award. De tool werd afgelopen zomer succesvol in Gelderland ingezet om toeristen alert te maken op drukke plekken. Directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: “Dankzij de inzet van de monitor konden bezoekers van onze provincie veilig recreëren en vakantievieren. Het is dan ook fantastisch dat de monitor internationale erkenning krijgt”.

De Covid & Tourism Strategy Award is onderdeel van de Green Destinations Stories Award die vandaag op de Europese reisbeurs ITB Berlijn werd uitgereikt. De prijs is nieuw toegevoegd en bedoeld voor groene bestemmingen die een effectieve strategie hebben geïmplementeerd om toerisme ten tijde van corona zo verantwoord mogelijk te laten zijn. De gemeente Nijmegen, die sinds 2018 in het bezit is van een ‘Golden Green Destinations Award’, heeft dit project van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen voorgedragen.

Dijkema: “Met de Monitor Bezoekersdrukte Gelderland ontwikkelden we een tool waarmee consumenten de afgelopen zomer in een oogopslag zagen hoe druk het in Gelderland was op de toeristische plekken. Dankzij de grote inzet en betrokkenheid van gemeenten, ondernemers, natuurorganisaties en de provincie Gelderland konden we deze realiseren en laten uitgroeien tot een groot succes. Het ontwikkelen van een tool die enerzijds inzicht biedt in de (verwachte) drukte en anderzijds de bezoekers inspireert alternatieve plekken te bezoeken, is een belangrijk onderdeel van onze strategie als bestemmingsmanagementorganisatie. Aangezien veel Nederlanders ook deze zomer weer volop in eigen land op vakantie zullen gaan, is een nieuwe versie van de Monitor Bezoekersdrukte noodzakelijk en wenselijk. We onderzoeken op dit moment de mogelijkheden daarvoor.”

Betere spreiding
Met de Monitor Bezoekersdrukte Gelderland probeert Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen bij te dragen aan een betere spreiding van toeristen en recreanten in Gelderland. Met als doel recreanten alert te maken op de drukte in het kader van Covid-19, maar ook om een beter evenwicht tussen de natuur en recreatie enerzijds en bezoekers en inwoners anderzijds te creëren.

Over de monitor bezoekersdrukte
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen ontwikkelde in opdracht van provincie Gelderland de monitor bezoekersdrukte. Een tool die liet zien op welke plekken het deze zomer groen (rustig), oranje (gemiddeld) of rood (druk) was. In totaal werd de monitor bezoekersdrukte bijna 500.000 keer geraadpleegd. Er werden 627 gebruikers gevraagd naar hun ervaringen. Daaruit blijkt dat een groot deel van de gebruikers (88%), drukke – ofwel de rood of oranje gemarkeerde locaties – hebben vermeden. Zij besloten één van de voorgestelde alternatieve ‘groene’ locaties te bezoeken, op een ander tijdstip naar de gewenste locatie te gaan of thuis te blijven. 94% van de respondenten geeft aan de monitor te willen blijven gebruiken. Niet alleen tijdens, maar ook na corona.


GD ITB Certificates – COVID-19 & Tourism – Nijmegen, Netherlands (1)

Gerelateerde berichten

 • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
  Nieuws

  Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’

 • BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023
  Persbericht

  BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023

 • Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart
  Persbericht

  Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart