Persbericht

In 2020 23% minder verblijfsgasten in Gelderland

In 2020 23% minder verblijfsgasten in Gelderland

De gevolgen van de coronacrisis zijn duidelijk zichtbaar in de Gelderse toerismecijfers over 2020: volgens de voorlopige cijfers van het CBS verbleven in 2020 ruim 3,3 miljoen gasten in Gelderland en dat is 23% minder dan het jaar daarvoor. Samen waren deze gasten goed voor ongeveer 11,3 miljoen overnachtingen in de verschillende accommodaties. Dat zijn er ruim 1,7 miljoen minder dan in 2019. Een goede zomer met meer bezoekers en meer overnachtingen kon de andere periodes met aanzienlijk minder bezoekers en overnachtingen helaas niet goedmaken.

Ten opzichte van het landelijke gemiddelde doet Gelderland het beter, of misschien beter gezegd: minder slecht. Landelijk is een afname van 39% te zien in het aantal gasten tegen de 23% afname in Gelderland. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat het binnenlandse bezoek aan Gelderland ‘slechts’ 14% daalde en dat binnenlandse bezoek vormt nu eenmaal het grootste deel van het totale bezoek aan onze provincie. In andere bekende toeristische provincies zoals Zeeland en Noord- en Zuid-Holland komt een veel groter deel van het bezoek uit het buitenland: en dat bezoek viel in 2020 voor het grootste deel weg door de coronamaatregelen.

Langere verblijfsduur
De verblijfsduur in Gelderland steeg met ongeveer 13% naar gemiddeld 3,4 nachten per persoon per verblijf. Directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema constateert hierover: “relatief veel Nederlanders hebben hun zomervakantie doorgebracht in eigen land en gelukkig ook veel in het Rijk van Nijmegen, de regio Arnhem of op de Veluwe. Aangezien de zomervakantie voor de meeste mensen ook de langste vakantie is, hebben mensen gemiddeld gezien dus meer tijd doorgebracht in onze regio’s.”

Verwachting 2021
Vandaag maakte NBTC de eerste cijfers van de Vakantie Sentiment Monitor 2021 bekend. Daaruit blijkt onder meer dat zeven op de tien inwoners uit Nederland op vakantie wil dit jaar. Maar minder dan 20% heeft ook daadwerkelijk geboekt. Herre Dijkema hierover: “Iedereen hoopt natuurlijk op vakantie te kunnen in de zomer, maar houdt ook rekening met andere scenario’s: dat verklaart dit lage percentage. Voor consumenten is het echter belangrijk te weten dat ze gewoon kunnen boeken aangezien bijna alle accommodaties passende annuleringsvoorwaarden hebben. Zeker voor een bezoek in eigen land zou ik die boeking niet langer uitstellen: onze partners geven aan dat er al veel geboekt is voor de zomer.”

Over Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen leidt de stroom aan toeristen in onze regio’s in goede banen. Daarvoor matchen zij de vraag van bezoekers in Gelderland, met het aanbod van zo’n 700 ondernemers in toerisme. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen analyseert bezoekersdata, delen trends, organiseert marketingcampagnes en adviseert zowel ondernemers als regionale overheden. Leefbaarheid, duurzaamheid en economische groei gaan daarbij hand in hand.

Marlies Pouwels-Blom

Pers & PR adviseur

We kunnen zelf heel goed vertellen hoe geweldig onze regio is, maar het is nóg veel interessanter en geloofwaardiger als anderen dat schrijven of zeggen. Als Pers & PR adviseur nodig ik invloedrijke (internationale) journalisten, bloggers en vloggers uit om persoonlijk kennis te maken met de regio. We positioneren de regio daarbij op zo’n manier dat we juist die kwalitatieve binnen- en buitenlandse bezoeker aantrekken die langer verblijft en meer besteedt. Rekening houdend met onze kwetsbare natuur en de bewoners in het gebied zetten we hierbij ook de minder drukke, maar zeker niet minder interessante plekken in de etalage.

Gerelateerde berichten

 • Gelderland weer onverminderd populair in 2022
  Persbericht

  Gelderland weer onverminderd populair in 2022

 • Voor wie is erfgoed aantrekkelijk?

  Voor wie is erfgoed aantrekkelijk?

 • Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert Visitor data Monitor
  Persbericht

  Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen lanceert Visitor data Monitor