Persbericht

BEZOEKERSAANTAL GELDERLAND GROEIT NAAR 4.8 MILJOEN IN 2023

In 2023 steeg het aantal bezoekers dat minimaal één nacht in Gelderland verbleef met 6,8 procent naar 4.8 miljoen. Ook het dagbezoek nam toe, zo blijkt uit analyses van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Verreweg de meeste verblijfsgasten komen uit Nederland (84%). Het resterende percentage is afkomstig uit het buitenland, waarvan ruim de helft uit Duitsland en bijna een vijfde uit België. Populaire overnachtingsaccommodaties dit jaar waren hotels, B&B’s of pensions (48%) boven bungalowparken (25,8%), kampeerterreinen (20,4%) en groepsaccommodatie (5,1%). Directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Herre Dijkema: “Het binnenlands toerisme is van oudsher het belangrijkst voor Gelderland, gevolgd door het inkomende toerisme uit de aangrenzende deelstaten in Duitsland en Vlaanderen. We richten onze buitenlandmarketing bewust op deze twee landen omdat Belgen en Duitsers vaker terugkomen en langer verblijven in onze provincie.”

Dagbezoek in de lift
De Veluwe en de regio’s Arnhem Nijmegen verwelkomde afgelopen jaar 3,7% meer dagjesmensen, voornamelijk inwoners van Gelderland zelf. Populair waren de attracties met een stijging in het bezoek van 9,5%. Dijkema: “Het is mooi dat bezoekers onze provincie wederom zo goed weten te vinden en waarderen. Niet voor niets is Gelderland al jarenlang de belangrijkste binnenlandse bestemming van Nederlanders. We blijven samen met de sector hard ons best doen om dat ook zo te houden, want de bestedingen van de bezoekers zijn goed voor de regionale economie, de werkgelegenheid en de leefbaarheid van dorpen en steden.”

Populairste dag en tijd
De populairste dagen voor een uitje waren zondag 13 augustus en Koningsdag op donderdag 27 april. De minst populaire dag was dinsdag 31 januari. De drukste dagen zijn zoals verwacht in het weekend. Bij bezoekers aan binnensteden is dat de zaterdag, terwijl dat in de natuur met name de zondag is. Bij attracties is naast het weekend ook de woensdagmiddag relatief druk. Het drukste tijdstip is bij alle bestemmingen op de meeste dagen één uur s ’middags.

Visitor Data Monitor (VDM)
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen analyseert sinds 2022 bezoekersstromen van ruim 300 attracties, binnensteden en natuurgebieden in Gelderland met een eigen datatool (VDM) op basis van geanonimiseerde gps-gegevens. Een uitgebreide analyse van de cijfers vind je hier.

Fotocredit © Photography Jurjen Drenth

Lideweij Bosman

Pr-adviseur

Alles draait om storytelling. Of dit nu gaat over PR, het schrijven van boeken of journalistieke teksten. Wat vertellen we over onszelf, en anderen over ons? En klopt dat beeld bij de kern van wie we zijn, wat we doen en waar we heen willen? Mijn taak is deze vragen te beantwoorden en te vormen tot een verhaal dat past en beklijft. Een taak die perfect past bij mijn nieuwsgierige aard.

Gerelateerde berichten

  • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
    Nieuws

    Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’

  • Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart
    Persbericht

    Aantal verblijfsgasten stijgt eerst kwartaal met een kwart

  • Nederland in top 5 bij Duitse en Belgische vakantiegangers
    Persbericht

    Nederland in top 5 bij Duitse en Belgische vakantiegangers