Scenario’s toeristische sector in en na de coronacrisis

De toeristische sector wordt hard geraakt door de coronacrisis. Het inkomend en binnenlands toerisme ligt nagenoeg helemaal stil, met enorme gevolgen voor de sector. De vraag is natuurlijk hoe de rest van 2020 en begin 2021 eruit gaan zien voor het toerisme. Niemand weet dat uiteraard, maar het is wel mogelijk om met de kennis van nu enkele min of meer gefundeerde voorspellingen te doen.
Wij hebben daarom met verschillende experts de afgelopen periode gewerkt aan een viertal mogelijke scenario’s van afschaling van de maatregelen, de waarschijnlijke reactie van consumenten daar op en de wijze waarop je als ondernemer of gemeente daar mee om zou kunnen gaan. Het gaat om de volgende scenario’s:

  1. In het eerste scenario volgen we de te verwachten lijn waarbij de maatregelen vanaf mei 2020 langzaam afgebouwd worden;
  2. in het tweede scenario verwachten we dat de maatregelen in stand blijven tot begin 2021;
  3. en in het derde scenario zelfs tot in de loop van 2021.
  4. In het vierde scenario verwachten we dat de maatregelen worden afgebouwd, maar dat het door een nieuwe opleving van het virus in het najaar van 2020 noodzakelijk is om de maatregelen weer aan te scherpen: adaptief afschalen en opschalen.

Download de meest actuele versie van de scenario’s hier

Deze scenario’s hebben Herre Dijkema en Rick van Zadelhoff op 28 april tijdens een webinar toegelicht. Daarnaast gingen zij in op onze verwachtingen over de economische impact, het vrijetijdsgedrag aan de hand van leefstijlen, binnenlandse en buitenlandse vakanties en de impact van de 1,5-metereconomie.

Bekijk de opname hieronder terug:

Rick van Zadelhoff

Strategisch marketeer

De bezoeker centraal, wat weten we van hem of haar en hoe kunnen wij er gezamenlijk voor zorgen dat we die bezoeker een zo positief mogelijke ervaring bieden. Hoe kunnen we de beste match maken tussen bezoekers en het aanbod dat we hebben, welk aanbod mist daar mogelijk nog en hoe kan dat worden gerealiseerd. Dat zijn de vragen die mij dagelijks inspireren en die ik graag samen met partners uit het gebied aan ga pakken.

Gerelateerde berichten

 • Kom nog meer te weten over je doelgroep met leefstijlvinder.nl

  Kom nog meer te weten over je doelgroep met leefstijlvinder.nl

 • Zo trek je wandelaars naar jouw onderneming

  Zo trek je wandelaars naar jouw onderneming

 • Tips om internationale (potentiële) bezoekers online te bereiken
  Tips & Tricks

  Tips om internationale (potentiële) bezoekers online te bereiken