Persbericht

De Veluwe schittert in de nieuwe Gault & Millau Gids

De laatste jaren heeft het Nederlandse Bureau voor Toerisme & Congressen al hard gewerkt om Nederland als culinaire bestemming op de kaart te zetten. De Nederlandse keuken heeft een ongeziene ontwikkeling doorgemaakt op vlak van innovatie en duurzaamheid, met als logisch gevolg een stijgend aantal bekroonde restaurants. Als kers op de taart schittert Nederland als gastland in de nieuwe Gault & Millau Gids van 2021. De Veluwe is een van de vijf regio’s die zijn gastronomische troeven laat zien.

De opname als gastland in de nieuwe Gault & Millau Gids dient als startschot voor de campagne ‘Culinair Nederland’ in 2021. Belgische chefs gaan op pad met Nederlandse chefs in de vijf regio’s en ontdekken vanop de eerste rij de culinaire Nederlandse troeven.

We laten je alvast watertanden door middel van een korte introductie van de vijf gastronomische regio’s, want ook in Les Pays-Bas vind je Haute Cuisine!

Veluwe – natuurkeuken en wild

De Veluwe is een 1000 km² groot, ongerept natuurgebied dat de thuisbasis vormt voor vele edelherten en wilde zwijnen. Het gebied kent een actief natuurbeheer, zodat de verschillende landschappen worden behouden. Ook jagen vormt hier een onmisbaar onderdeel van. Een teveel aan wild zorgt namelijk voor overbegrazing en schade aan jonge bomen. De vruchtbare omgeving zorgt ervoor dat het wild van de Veluwe nét altijd dat tikkeltje meer smaakt. Beter doorbloed, donkerdere kleur en puurder van smaak. Daarnaast bepalen de verse kruiden en paddenstoelen het verdere smakenpallet van de regio. Zo geniet je er van een smeuïg stoofpotje of krokant dichtgeschroeid stukje vlees in een van de vele restaurants omringd door dezelfde bossen.

De andere regio’s:

Cheese Valley – echte Goudse boerenkazen

Niet geheel onlogisch is er in Nederland een gebied dat Cheese Valley heet, bestaande uit vier regio’s: Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Woerden en Krimpenerwaard. Een oase van rust waar de koeien die staan te grazen in de prachtige polders misschien wel de belangrijkste inwoners zijn. Hun verse melk vormt namelijk de basis van de alom bekende boerenkazen. De gemene deler tussen de kazen is de ambachtelijke productie in de vele familieboerderijen en hun terechte fierheid op het product. Breng een bezoek aan Cheese Valley om te ervaren hoe Nederlandse, creatieve chefs de oerdegelijke traditie van boerenkazen omtoveren tot een innovatief bordje smaakgeluk.

Zeeland – heerlijke schaal- en schelpdieren

Drie keer ‘Z’: zilte zaligheden van Zeeland. De eilandengroep Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland. Naast sappige dialecten wordt de regio ook getypeerd door zijn rijke wateren: Oosterschelde, Westerschelde en de Noordzee. Ze vormen kweekvijvers voor vis, schaaldieren en zeegroenten. En zo pakt Zeeland uit met de heerlijkste mosselen, lekkerste oesters en de unieke Oosterscheldekreeft. Ook de zeegroentenboeren vormen een belangrijke troef voor Zeeland. Zo stoot je op akkers met zeekraal, zeevenkel en oesterbladen. Komt het water aan je lippen te staan? Zeeland is dichterbij dan je denkt.

Limburg – Nederlandse wijnen en asperges

Nederlands Limburg is een veelzijdige provincie wat gastronomie betreft. Op de uitgestrekte velden en weilanden tref je wilde zwijnen, Hereford runderen en kuddes schapen geleid door schaapherders aan. In de lente staat Limburg in het teken van het ‘witte goud’: de asperges. Daarnaast maakt de unieke samenstelling van de Limburgse grond het een ideale locatie voor stevige wijnranken. De harde bodem dwingt de wortels van de wijnranken diep in de grond, op zoek naar voedingsstoffen en mineralen. Zo wordt de Limburgse wijn getypeerd door een volle smaak. Een ideale combinatie met ander Limburgs lekkers.

Brabant – ongekende gastvrijheid en top culinair niveau

Het meest Bourgondische stukje van Nederland, dat is de provincie Noord-Brabant. Daar wordt goed eten gecombineerd met de Brabantse gezelligheid. In de maanden mei, juni en juli staat Noord-Brabant in het teken van de triple A: asperges, aardbeien en ansjovis. Tijdens die maanden kan je in sommige restaurants zelfs profiteren van een AAA-menu. Een vierde A die de provincie typeert zijn de aardappelen. Met het befaamde kunstwerk ‘De Aardappeleters’ van Vincent Van Gogh legt Noord-Brabant ook graag de link met haar rijke culturele verleden als kunstprovincie.

Meer proeven van de culinaire kracht van Nederland doe je hier. De Gault & Millau Gids vind je bij je dagbladhandelaar of online op de webshop van Gault & Millau. Smakelijk!

Chantal Geurts

Visual content marketeer

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden! Het gebruik van visuele content in marketing is geen optie meer, maar een noodzaak. Daarom is het mijn doel om met mooie inspirerende foto’s en video’s de doelgroep te verleiden tot een bezoek aan onze prachtige regio’s.

Gerelateerde berichten

 • PERSBERICHT: Gelderland deze zomer weer populair bij binnen- en buitenlandse toerist
  Persbericht

  PERSBERICHT: Gelderland deze zomer weer populair bij binnen- en buitenlandse toerist

 • BEZOEK AAN GELDERLAND STIJGT EERSTE KWARTAAL MET 6 PROCENT
  Persbericht

  BEZOEK AAN GELDERLAND STIJGT EERSTE KWARTAAL MET 6 PROCENT

 • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
  Nieuws

  Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’