Nieuws

Meer toeristen in kwartaal 1

In het eerste kwartaal van 2023 verbleven er 778.000 gasten minstens 1 nacht in Gelderland blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is 24% meer dan een jaar eerder. In 2022 waren er in het eerste kwartaal nog diverse coronamaatregelen. Zo mochten restaurants, concertzalen en theaters op 26 januari bijvoorbeeld pas weer open (tot 22:00). Dus een (flinke) stijging is logisch. Daarentegen is het aantal verblijfsgasten ook 6% gestegen ten opzichte van 2019, het laatste pre-coronajaar.

Stijging buitenlands bezoek

Waar het aantal gasten vanuit Nederland na het voorjaar 2020 al snel terugkeerde (of juist piekte doordat men niet naar het buitenland kon), geldt dat niet voor het inkomende toerisme. Buitenlandse bezoekers komen weer naar Nederland en Gelderland, maar nog altijd niet op het niveau van voor corona. In het eerste kwartaal kwamen er 91.000 gasten uit het buitenland. Dat is weliswaar 65% meer dan vorig jaar, maar 19% minder dan 2019.

Attracties weer populair

Behalve het verblijfstoerisme zien we ook het dagbezoek toenemen. Bezoek aan een attractie (die in 2022 een deel van januari nog dicht waren) is daarbij populair: +58%, zo blijkt uit cijfers van de Visitor Data Monitor van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Natuurbezoek was juist in coronatijd populair, maar zien we zelfs een jaar later nog iets doorgroeien: +5%. Tenslotte is ook bezoek aan een stads- of dorpscentrum flink gestegen: +23%. Bij dat laatste moet wel aangemerkt worden dat de stijging vooral in januari zit, in februari en maart zat een kleine daling.

Pim Nouwens

Market Intelligence Analist

Dat old-school met je fingerspitzengef├╝hl aan de gang heeft natuurlijk wel wat, maar met al die data die tegenwoordig beschikbaar is. Dan is het toch ook wel heel interessant om daar onderbouwde keuzes mee te maken. En al die kennis en inzichten probeer ik te leveren aan collega's, gemeentes en toeristisch bedrijfsleven in onze regio's.

Gerelateerde berichten

 • bijna 1,5 miljoen verblijfsgasten in kwartaal 3
  Feiten & Cijfers

  bijna 1,5 miljoen verblijfsgasten in kwartaal 3

 • Meivakantie 2023 in cijfers

  Meivakantie 2023 in cijfers

 • 2,2 miljoen toeristen op de veluwe in 2022
  Feiten & Cijfers

  2,2 miljoen toeristen op de veluwe in 2022