Feiten & Cijfers

2,2 miljoen toeristen op de veluwe in 2022

In 2022 verbleven er 2,2 miljoen mensen uit binnen- en buitenland minstens 1 nacht op de Veluwe. Samen verbleven zij 7,4 miljoen nachten. Dat zijn 10% meer verblijfsgasten dan een jaar eerder in 2021. Die groei zit vooral in de wintermaanden en het voorjaar. In het hoogseizoen verbleven er juist iets minder gasten. Dat heeft nog altijd veel te maken met corona. In 2021 was er, zeker in het eerste half jaar, minder mogelijk. Het aantal gasten zit, zoals hieronder te zien, zelfs weer net boven het niveau van pre-coronajaar 2019.

Buitenlands bezoek keert terug

In 2022 zien we voor het eerst ook weer echt de buitenlandse gasten terugkeren. Ruim 2x zoveel als een jaar eerder. Het buitenlandse verkeer kwam veel later en langzamer op gang dan de binnenlandse gasten en zelfs nu ligt het nog ongeveer 20% onder het niveau van ‘pre-corona jaar’ 2019. Het zijn vooral Duitse gasten. Ruim de helft van al de buitenlandse gasten komt uit Duitsland. België is daarachter goed voor 19% van het inkomende toerisme.

Veluwe minder grillig dan landelijk gemiddelde

Landelijk is er in 2022 zelfs een groei van 40% te zien in het aantal gasten ten opzichte van 2021. Dat is een stuk meer dan de 10% op de Veluwe. Dat is logisch te verklaren. In coronatijd was de afname in aantal gasten relatief een stuk kleiner op de Veluwe dan in veel (met name) stedelijke gebieden. Met name doordat buitenlandse gasten wegbleven en de Veluwe vooral een bestemming voor Nederlanders zelf is. Bovendien zochten mensen naar rust en ruimte. Een logisch gevolg van een ‘kleiner dal’ is dat de stijging vervolgens ook minder groot is. Dat is dus ook duidelijk terug te zien in het aandeel van de Veluwe in het totale landelijke toerisme.

Pim Nouwens

Market Intelligence Analist

Dat old-school met je fingerspitzengefühl aan de gang heeft natuurlijk wel wat, maar met al die data die tegenwoordig beschikbaar is. Dan is het toch ook wel heel interessant om daar onderbouwde keuzes mee te maken. En al die kennis en inzichten probeer ik te leveren aan collega's, gemeentes en toeristisch bedrijfsleven in onze regio's.

Gerelateerde berichten

 • Update kerncijfers Arnhem Nijmegen
  Nieuws

  Update kerncijfers Arnhem Nijmegen

 • Herfstvakantie 2023 in cijfers

  Herfstvakantie 2023 in cijfers

 • Gelderland bloeit op als bestemming voor Britse reizigers in 2022

  Gelderland bloeit op als bestemming voor Britse reizigers in 2022