Nieuws

LandGOEDfestival viert de historie van Gelders Arcadië

De geschiedenis van vijf landgoederen komt tot leven tijdens het LandGOEDfestival. In de maanden mei t/m augustus worden bezoekers teruggevoerd naar de tijd van steenrijke kasteelheren, hardwerkende keukenmeiden en adellijke dames in sierlijke jurken. Huis Zypendaal, Belmonte Arboretum, Kasteel Middachten, Tuin de Lage Oorsprong en Kasteel Rosendael krijgen het LandGOEDfestival te gast. Ze hebben dan een weekend lang muziektheater, kunstwerken, poëzie en allerlei kinderactiviteiten voor bezoekers.

Muziektheater en randprogramma voor jong en oud

Tijdens het LandGOEDfestival speelt Muziektheater De Plaats uit Arnhem de avontuurlijke voorstelling Gedroomd Land. Dit drieluik voor jong en oud is speciaal ontwikkeld voor het festival en vertelt het verhaal van een welgestelde familie. Tijdens de voorstelling kijk je in het leven van de adellieden terwijl je je samen met de acteurs, zangers en muzikanten over het landgoed beweegt. De professionele acteurs worden op elke locatie bijgestaan door lokale fanfares, koren en ensembles. Daarnaast heeft elk landgoed een eigen randprogramma samengesteld met rondleidingen, beeldende kunst, muziek en leuke verrassingen voor kinderen.

Samenwerking Gelders Arcadië

Gelders Arcadië is een gebied met een bijzondere cultuurhistorie. Er liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen in dit gebied dat bestaat uit de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen. Gelders Arcadië is ook de naam van het samenwerkingsverband binnen de landgoederenzone. Provincie Gelderland, het Gelders Genootschap, de vijf gemeenten en landgoedeigenaren hebben het LandGOEDfestival geïnitieerd ter promotie van de kastelen en landgoederen. Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen is als partner gevraagd om de marketing voor het festival te verzorgen.

LandGOEDfestival

Huis Zypendaal

Maak kennis met de smaak van de adel uit de 18e eeuw tijdens een rondleiding in het. Hier ontdek je ook het legendarische ‘Mannetje van Zyp’! Loop onder begeleiding van een deskundige door de tuin en knutsel met de kinderen een eigen familiewapen.

landgoedfestival

Belmonte Arboretum

Kom zaterdag 18 mei adellijk verpozen bij het Arboretum Belmonte. Test je adellijke skills. Laat je fotograferen op het bordes van het oude landhuis Belmonte. Of wees getuige van een heus schermduel. Poeder je pruik en ga op de foto. Ervaar de hindernissen van een lakei. En leer stijlvol tafeldekken en eten hoe het heurt als baron of barones. Tijdens compacte rondleidingen en mini-colleges leer je meer van het Arboretum, Ten slotte is er als afsluiting een openluchtbioscoop. Vrijdag en zaterdag is er een feestelijk landgoed-diner tussen 17.30 en 19.00 uur.

landgoedfestival
Kasteel Middachten

Figuranten, acteurs en muzikanten nemen je mee naar een andere wereld in de kasteeltuin die volstaat met kunstvoorwerpen. Tussendoor plof je neer om te relaxen in de strandstoelen. De kinderen kunnen ondertussen spelen met de bootjes op het water of de reuzebelleblaas. Speciaal voor het festival is er ook eten & drinken verkrijgbaar.

landgoedfestival

Tuin de Lage Oorsprong

Ontdek het landschap met al je zintuigen tijdens Festival Onzichtbaar landschap. Vanuit het thema ‘onzichtbaar landschap’ brengen de kunstenaars Florentijn Hofman, Attic Lab perfumes, Waag society, Gijs Verhoofstad, Isolde Venrooy, Rob Sweere aspecten van het landschap onder de aandacht die niet opvallen of soms letterlijk onzichtbaar zijn. Zij gebruiken hiervoor verschillende media; niet alleen visueel, maar ook in de vorm van geur- en geluidsinstallaties. Bezoekers worden aangemoedigd om meer van het landschap te ontdekken, door te voelen, kijken, proeven, horen en ruiken.

LandGOEDfestival

Huis Zypendaal – za 10 mei t/m zo 12 mei – Arnhem

Belmonte Arboretum – vr 17 mei t/m zo 19 mei – Wageningen

Kasteel Middachten – vr 14 juni t/m zo 16 juni – De Steeg

Tuin de Lage Oorsprong – vr 28 juni t/m zo 30 juni – Oosterbeek

Kasteel Rosendael – vr 23 augustus t/m zo 25 augustus – Rozendaal

 

Tickets voor de voorstelling Gedroomd Land kosten € 10 voor volwassen en € 5 voor kinderen t/m 12 jaar. Kaarten zijn te koop via www.theaterdeplaats.nl/gedroomd-land.

Toegang tot het LandGOEDfestival is gratis bij Huis Zypendaal, Belmonte Arboretum, Kasteel Middachten en Tuin de Lage Oorsprong.  Bij Kasteel Rosendael betaal je de gebruikelijke toegangsprijs.

Kijk voor meer informatie over het festival en het programma op www.geldersarcadie.nl.

Gerelateerde berichten

 • Meer toeristen uit de buurlanden
  Nieuws

  Meer toeristen uit de buurlanden

 • Update kerncijfers Veluwe
  Nieuws

  Update kerncijfers Veluwe

 • Zakelijke themacampagne Veluwe bereikt ruim 1,6 miljoen mensen
  Nieuws

  Zakelijke themacampagne Veluwe bereikt ruim 1,6 miljoen mensen