Nieuws

Veluwecongres 2020

Vandaag vond de vijfde editie van het Veluwecongres plaats in Congrescentrum De Werelt in Lunteren. Circa 300 Veluwepartners zijn hier samengekomen voor kennisuitwisseling en netwerken, via workshops en presentaties. Onze partners zijn bijgepraat over de laatste stand van zaken over de Veluwe ambities en de verschillende programma’s en projecten waaronder; duurzame vakantieregio, mobiliteit, evenementen op de Veluwe, natuur en landschap en de marketingactiviteiten.

In het plenaire gedeelte heeft prof. dr. René van der Duim toelichting gegeven over Toerisme in relatie tot Duurzame ontwikkeling. Van der Duim heeft meegeschreven aan het rapport ‘Waardevol Toerisme’, uitgegeven door de Raad van de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI). Hoe ga je goed om met de verwachte toename van bezoekers en voorkom je dat toerisme ons overkomt? Er zijn meer dan voldoende beleidsinstrumenten om te sturen op de ontwikkeling van toerisme met oog voor de balans tussen toeristische druk en draagkracht van de leefomgeving.

Kennisdeling via workshops en presentaties
In de twee workshop-rondes zijn verschillende Veluwse thema’s aan bod gekomen. Wij hebben de volgende workshops verzorgd:

Leefstijlen als hulpmiddel bij Veluwemarketing
De ene bezoeker is de andere niet. Iedereen besteedt zijn of haar vakantie en vrije tijd op een andere manier. Nog niet zo lang geleden werden doelgroepen bekeken op basis van leeftijd, geslacht en bijvoorbeeld woonplaats. Tegenwoordig doen we dat op basis van leefstijlen, het gaat over de wijze van leven en interessegebieden, dwars door leeftijdsgroepen heen. Tijdens deze workshop heeft Bastiaan Overeem toelichting gegeven over de doelgroepen uit de Leefstijlvinder en op welke leefstijlen we ons focussen op de Veluwe.

Download de presentatie.

De Veluwe in cijfers
Hoe staat het ervoor met het toerisme op de Veluwe? De Veluwe in cijfers: Hoeveel gasten verbleven afgelopen jaar op de Veluwe? Waar kwamen die zij vandaan? Wie zijn dat dan? Wat ondernemen ze? Hoeveel geven ze uit? In wat voor soort accommodaties verblijven ze? Welke trends zijn daar uit te halen? Zien we al iets terug van de wens voor spreiding? Wat zoeken (potentiële) gasten van de Veluwe in Google? Deze vragen werden beantwoord in deze kennissessie.

Download de presentatie.

De Duitse bezoeker centraal!
In deze kennissessie hebben we een update worden gegeven over de betekenis van de Duitse markt voor Gelderland. Michael Siebers, Marketing Manager NBTC Holland Marketing, heeft aan de hand van de ‘customer journey’ inspiratie gegeven waar we als regio Veluwe aan kunnen werken om de beleving van de Duitse bezoeker te versterken.

Download de presentatie.


Wat is het Veluwecongres?
Het Veluwecongres wordt jaarlijks georganiseerd door de VeluweAlliantie en VisitVeluwe. Tijdens het congres komen alle samenwerkende partners van de Veluwe samen voor kennisuitwisseling en netwerken: grondeigenaren, recreatieondernemers, grote attracties en overheden, zoals de provincie en de 21 Veluwse gemeenten.

De zesde editie van het Veluwecongres staat op 11 maart 2021 gepland, zet hem alvast in je agenda!

Herre Dijkema

Directeur

Lang is toerisme bekeken vanuit de bijdrage die het levert aan de (regionale) economie. Gelukkig ziet men inmiddels dat toerisme ook bijdraagt aan werkgelegenheid, leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid: bezoekers kunnen ervoor zorgen dat een winkel openblijft in het dorp of er werkgelegenheid is in de regio. Toerisme is dus een belangrijk middel om regionale doelen te bereiken en dat lukt alleen als bedrijven, overheden en wij samenwerken aan een sterk imago van de regio’s en een match maken tussen de vraag van de bezoekers en het toeristisch aanbod. Ik verbind daarbij het belang van partijen aan regionale doelen, ondersteun en adviseer partners met de kennis die wij bezitten.

Gerelateerde berichten

  • Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet
    Nieuws

    Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet

  • Nieuwe drukwerken in 2024
    Nieuws

    Nieuwe drukwerken in 2024

  • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
    Nieuws

    Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’