Het aantal Duitse verblijfsgasten is het hoogste van de afgelopen 10 jaar

Buitenlandse gasten weten Gelderland weer goed te vinden. Sterker nog, het aantal Duitse verblijfsgasten is het hoogste van de afgelopen 10 jaar.

In 2022 zijn de Duitse gasten helemaal terug. Ook het aantal Belgische verblijfsgasten zit dicht in de buurt van de oude niveau van voor de pandemie. Alleen de Britten blijven nog achter, hoewel hier toch ook een stijgende lijn te zien is.

Ingezoomd op de cijfers van het derde kwartaal in 2022 vallen er een aantal zaken op. Zo is er vanaf 2013 een geleidelijke groei in de bezoekersaantallen uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk te zien. Tijdens de Corona-jaren is er echter zoals verwacht een sterke afname in het aantal verblijfsgasten geweest. Het aantal Belgische verblijfsgasten daalde overigens minder sterk dan het Duitse en Britse.

2021 vs. 2022

Wanneer je het aantal verblijfsgasten in 2022 afzet tegen 2021 is er een duidelijk stijging te zien. De Corona-dip is definitief voorbij. Wat opvalt is dat de Duitse verblijfsgasten met name in het voorjaar Gelderland goed wisten te vinden. Het aantal verblijfsgasten in april 2022 ligt niet eens veel lager dan het totaal aantal verblijfsgasten in de zomermaanden juli en augustus. Voor België geldt een vergelijkbare trendlijn met een piek in april en de zomermaanden. Bij de gasten uit het Verenigd Koninkrijk is het belangrijkste gegeven is dat ze überhaupt Gelderland weer weten te vinden. Dit beeld was in 2021 heel anders waar de eerste Britse verblijfsgasten in augustus 2021 pas verwelkomd werden.

Gemiddelde verblijfsduur

In de drukbezochtste maanden april, juli en augustus is te zien dat de gemiddelde verblijfsduur toeneemt. De Duitse gasten verblijven in het hoogseizoen met gemiddeld 4 nachten het langste. De Belgen en Britten verblijven beide in de zomermaanden rond de 3,5 nachten in Gelderland. De piek in januari bij de Belgische verblijfsgasten is te verklaren omdat er relatief weinig gasten naar Gelderland kwamen die maand. Wanneer een aantal van die enkele verblijfsgasten meerdere nachten verblijven schiet het gemiddelde snel omhoog.

Populaire verblijfsaccommodaties

De Duitse verblijfsgast verblijft in Gelderland het liefste op een camping. Ook hotels en vakantieparken zijn populair bij onze buren. Wat verder opvalt is dat er bij hotels eigenlijk geen sprake is geweest van een voorseizoen. Van april tot en met juli verbleven er circa 13.000 Duitsers in hotels in Gelderland.

De Belgische verblijfsgasten verblijven het liefste in hotels en op vakantieparken. Campings zijn een stuk minder populair. Groepsaccommodaties lijken alleen in de zomer een verblijfsoptie. Verder volgen de Belgen de meer traditionele trend van minder verblijfsgasten in het voorjaar en een piek in de zomermaanden.

De Britten tot slot verblijven nagenoeg alleen in hotels en pensions. Bij de Britse verblijfsgast zie je dat de aantallen per maand redelijk gelijk blijven met circa 2000 gasten. Wat opvalt is dat september het aantal Britse bezoekers oploopt. De WOII herdenkingen en evenementen die in september plaatsvinden zijn hier een mogelijke verklaring voor.

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Herfstcampagne op de Vlaamse markt
  Nieuws

  Herfstcampagne op de Vlaamse markt

 • Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

  Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen