Waarom Gelderland een populaire bestemming is voor Duitse toeristen

In 2022 kende Gelderland een opmerkelijke stijging van 282% in het aantal Duitse bezoekers vergeleken met het voorgaande jaar. Hierbij kozen 304.000 gasten ervoor om de regio te verkennen. Met deze toename steeg ook het totale aantal overnachtingen met 281%, waarmee het indrukwekkende aantal van 1.035.000 werd bereikt. De maanden april en oktober bleken het meest populair onder Duitse reizigers, naast het traditionele hoogseizoen in de zomer. Alle drie de regio’s kenden een grotere toestroom van Duitse toeristen vergeleken met de afgelopen jaren ervoor.

Trends en voorkeuren

Volgens onderzoek reizen Duitse toeristen voornamelijk met hun partners en gezinnen, gevolgd door uitstapjes met familieleden en vrienden. Niet verrassend vormt de naburige staat Nordrhein Westfalen de grootste bron van bezoekers, terwijl dagbezoekers voornamelijk uit Nordrhein Westfalen en Niedersachsen komen. Vanwege unieke feestdagen en vakantieschema’s blijkt oktober een favoriete maand te zijn voor Duitse toeristen om op reis te gaan. Interessant genoeg komen dagbezoekers voornamelijk om te winkelen of voor korte uitstapjes, terwijl 76% van de overnachtende gasten expliciet op vakantie komt. Het is cruciaal om servicekwaliteit en de beheersing van de Duitse taal te prioriteren om aan de behoeften van Duitse toeristen te voldoen.

Accommodatie en activiteiten

Hotels en pensions zijn de voorkeurskeuzes voor Duitse toeristen in Nederland, gevolgd door campings en bungalowparken. Echter, als het gaat om bezoekers die Gelderland verkennen, hebben campings de voorkeur, gevolgd door bungalowparken en hotels. Tijdens meerdaagse verblijven zijn populaire activiteiten onder andere wandelen, fietsen, uit eten gaan bij cafés en genieten van lokale gerechten. Autorijden blijft de dominante vervoerswijze voor Duitse bezoekers, waarbij velen hun kampeerspullen meebrengen. Hoewel auto’s tijdens hun verblijf veel worden gebruikt, zijn lopen, fietsen en taxi’s ook populair. Musea en verschillende muziek- en culturele evenementen zijn ook geliefd bij Duitse toeristen.

Begrip van de Duitse markt

Met een bevolking van bijna 83,2 miljoen mensen, waarvan 18 miljoen in Nordrhein-Westfalen wonen en 7,7 miljoen in Nedersaksen, de twee Duitse deelstaten die grenzen aan Nederland, is het niet verwonderlijk dat Duitsland aanzienlijk potentieel heeft als bronmarkt. Hoewel de Duitse economie in 2022 een lagere groeisnelheid van 1,1% kende in vergelijking met de 3,0% van de EU, geven Duitse toeristen gemiddeld meer uit per persoon per nacht, met een gemiddelde van €98,30 in 2021. Last-minute boekingen zijn gangbaar onder Duitse toeristen, waarbij 34% minder dan 24 uur van tevoren reserveert. Het is echter vermeldenswaardig dat persoonlijke gesprekken vaker voorkomen bij langere vakanties, terwijl online boekingen domineren bij kortere trips. Daarom kan een goed ontworpen website, met awards, kwaliteitsaanbevelingen en recensies van gebruikers, het vertrouwen van Duitse gebruikers aanzienlijk vergroten.

Meer informatie?

Bekijk voor meer details de slider over de Duitse Bezoekers. Benieuwd naar meer informatie over de Britse of Belgische bezoekers aan Gelderland? Voor alle drie de markten is er meer informatie beschikbaar onderaan de volgende pagina’s:

Veluwe

Arnhem Nijmegen

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Herfstcampagne op de Vlaamse markt
  Nieuws

  Herfstcampagne op de Vlaamse markt

 • Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

  Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen