Bezoekers laten bijdragen aan natuurbehoud? Hoe doe je dat?

Bezoekers van Nationaal Park Veluwezoom zijn bereid zo’n 2 euro te betalen voor het onderhoud van paden. Dit is één van de uitkomsten van het onderzoek van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen uitgevoerd door Wageningen Universiteit over hoe bezoekers mogelijk kunnen bijdragen aan natuurbehoud.

De populariteit van natuurgebieden is sinds de coronapandemie behoorlijk toegenomen. Dit leidt tot groter drukte en meer vervuiling van Nederlandse natuurparken als Nationaal Park Veluwezoom. Het onderhoud, schoonhouden en verplaatsen van paden is een flinke kostenpost en de vraag is dan ook hoe bezoekers kunnen worden gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan natuurbehoud. Vragen die in dit onderzoek worden beantwoord.

Bewustwording

De ondervraagden zijn bereid een klein bedrag van 2 euro te betalen, waarmee een groot deel van de onderhoudskosten kunnen worden bekostigd. Het zijn vooral mensen in de leeftijdsgroep 18 – 49 jaar, bewoners van steden en leden van natuurmonumenten die voor het onderhoud van routenetwerken willen betalen, ofwel: mensen die zich betrokken voelen bij natuurbehoud.

Wie bezoekers wil betrekken bij het natuuronderhoud van het park, moet zich dan ook hierop richten: bewustwording, zo adviseren de studenten van Universiteit Wageningen. Door bijvoorbeeld op drukke punten borden met informatie over natuurbehoud te plaatsen en de optie om – via een QR-code – direct geld te kunnen doneren. Maar ook lesmateriaal te ontwikkelen en deze via brochures, mailings of social media met bezoekers te delen.

Het onderzoek is hier te downloaden (Engels).

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Herfstcampagne op de Vlaamse markt
  Nieuws

  Herfstcampagne op de Vlaamse markt

 • Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

  Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen