Subsidie voor grensoverschrijdende productontwikkeling Hanzesteden

Hanzeverhaal beleven

Veertien Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio werken samen om de Hanze op de kaart te zetten. In de lead zijn de destinatiemarketingorganisaties Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, MarketingOost, en Niederrhein Tourismus. Het gezamenlijke doel is de Hanzebeleving bij zowel de bezoeker als de inwoner te versterken. Het project biedt kansen voor innovatie door ondernemers (accommodaties, horeca en andere toeristische bedrijven) en andere instellingen in het toerisme om nieuwe Hanzeproducten te ontwikkelen. Daarvoor is subsidie beschikbaar.

Subsidie voor ondernemers

Subsidie is beschikbaar voor projecten die in essentie aan twee voorwaarden voldoen. Ze stimuleren de economie door de Hanzebeleving te versterken en ze zijn grensoverschrijdend:

 1. Beleving én economie
  Denk bijvoorbeeld aan producten als Hanzebrood en Hanzeworst. Deze producten worden ontwikkeld door een bakker of slager met ingrediënten uit de gloriedagen van de Hanze. Wat ook kan zijn muurschilderingen. Deze hebben een aantrekkende werking en zorgen voor meer bezoek.
 2. Grensoverschrijdend
  Een Hanzebrood lijkt op het eerste gezicht misschien niet grensoverschrijdend. Maar dat wordt het wel als de receptuur gedeeld wordt met een bakker in het buurland en een plattegrond wordt grensoverschrijdend als het in het Duits en Nederlands is en verwijzingen maakt naar de andere Hanzesteden in dit project.

Om het gemakkelijker te maken hebben we vier categorieën gemaakt. Vier ideeën waaraan je kan denken: Culinaire producten, plattegronden, belevingen in musea of VVV’s en muurschilderingen.

 • Hanze culinair: Dit gaat over producten als Hanzebrood, Hanzeworst, Hanzebier etc.
 • Plattegronden: Denk aan stadsplattegronden die het onderwerp Hanze uitlichten.
 • Musea en VVV’s: Het gaat hier om een informatiewand of paneel of anderszins waarin in wordt gegaan op de geschiedenis van de Hanze in het algemeen en specifiek voor de stad.
 • Muurschilderingen: Muurschilderingen in het thema Hanze.

Naast deze categorieën zijn ook andere ideeën van harte welkom zolang ze maar voldoen aan de geldende voorwaarden.

Vraag subsidie aan

Heb jij een goed idee voor een grensoverschrijdende productontwikkeling? Dan is er een mogelijkheid om subsidie aan te vragen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

De generieke voorwaarden vind je hier net als de aanvullende voorwaarden voor de specifieke categorieën.

Vul onderstaand formulier volledig in om in aanmerking te komen voor de subsidie. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Aanvraagformulier Hanze Interregsubsidie productontwikkeling

 • Max. bestandsgrootte: 50 MB.
 • * Verplicht
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Interreg programma Deutschland-Nederland
Het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’ wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en financieel ondersteund door de Europese Unie, het Nederlands ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het MWIDE NRW, de Niedersächsische Staatskanzlei en de Provincies Gelderland en Overijssel.

Draagvlak voor het project is een netwerk bestaande uit regionale (toeristische) organisaties, de lokale VVV-kantoren, de gemeenten en een cluster van (toeristische) bedrijven langs de route. Daarnaast participeren NBTC Holland Marketing, Erfgoed Gelderland en Radboud Universiteit in het project.

 

Samenwerking/zusammenarbeit

Volg ons

Via LinkedIn