Nieuws

Recreatiezonering: hoe staat het er voor?

Momenteel werken de VeluweAlliantie en de provincie samen om de meest kwetsbare natuurgebieden van de Veluwe in kaart te brengen: de zoneringskaart. Dit jaar is er een start gemaakt op de noordwest Veluwe (Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Putten), waarvan de resultaten inmiddels bekend zijn en gekeken wordt naar een vervolgaanpak.

Verkennende fase

Deze volgende stap is een verkennende fase waarbij terreinbeheerders en gemeenten kijken welke maatregelen er kunnen worden genomen. Dat is vooral een maatwerkproces: elk gebied is anders en heeft daardoor een eigen aanpak nodig. Recreatiezonering gaat niet alleen over het beschermen van de natuur, maar ook over het aantrekkelijk maken ervan voor recreanten en ze weg te leiden van de kwetsbare gedeelten. Bepaalde ontvangstlocaties, zoals parkeerplaatsen, kunnen mooier en beter met goede bebording en een Veluwse uitstraling. Routes voor wandelaars, fietsers en ruiters kunnen verder worden versterkt en uitgebreid, waardoor bezoekers een goede beleving van de natuur en van de Veluwe krijgen, zonder dat bijvoorbeeld de zwarte specht er hinder van ondervindt

Volgende deelgebieden in 2020

Vanaf januari zijn de ogen gericht op de noordoost-, zuidwest- en zuidoost-Veluwe. Terreinbeheerders beoordelen dan ook hier waar bezoekers welkom zijn en waar de natuur minder toegankelijk moeten worden. Naar verwachting zullen in april de colleges van de betrokken gemeenten kennis kunnen nemen van de conceptzoneringskaart van hun deelgebied. Naar verwachting zal de provincie eind 2020 de laatste slag slaan en de formele zoneringskaart presenteren, die dan de fase van besluitvorming ingaat.

Klik hier om meer te lezen over de recreatiezonering.

 

 

Gerelateerde berichten

 • Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen aanwezig bij IMM en ITB Berlijn
  Nieuws

  Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen aanwezig bij IMM en ITB Berlijn

 • Vijf jaar VisitVeluwe!
  Nieuws

  Vijf jaar VisitVeluwe!

 • Veluwe populairste binnenlandse vakantiebestemming
  Persbericht

  Veluwe populairste binnenlandse vakantiebestemming