Nieuws

Meer toeristen uit de buurlanden

Afgelopen jaren bleven mensen, vanwege corona, dichter bij huis tijdens hun vakantie. Vaak in eigen land. We zagen het aandeel vakantievierende Nederlanders tot boven de 90% stijgen in onze regio. Minder dan een tiende kwam dus uit het buitenland. Maar inmiddels trekken mensen er weer meer en verder op uit. En dat gebeurt ook in onze buurlanden. We zien weer steeds meer Duitsers en Belgen.

In 2022 verbleven Duitsers ruim 1 miljoen nachten in Gelderland. Daarmee is het goed voor meer dan de helft van alle buitenlandse overnachtingen. Het is een stijging van 281% ten opzichte van een jaar eerder. Dat heeft natuurlijk grotendeels te maken met de invloed van corona. Behalve Duitsers kwamen er ook veel Belgen. Zij verbleven 309.000 nachten, een stijging van 113%.

En ook in het eerste half jaar van 2023 zien we de aantallen Duitsers en Belgen fors verder stijgen. Twee belangrijke groepen toeristen dus. Over beide hebben we een overzicht gemaakt met daarin de belangrijkste inzichten. Wie zijn het, waar komen ze vandaan, hoe boeken ze, hoe reizen ze, welke leefstijl hebben ze, wat geven ze uit, etc?

Duitsland
België

Pim Nouwens

Market Intelligence Analist

Dat old-school met je fingerspitzengefühl aan de gang heeft natuurlijk wel wat, maar met al die data die tegenwoordig beschikbaar is. Dan is het toch ook wel heel interessant om daar onderbouwde keuzes mee te maken. En al die kennis en inzichten probeer ik te leveren aan collega's, gemeentes en toeristisch bedrijfsleven in onze regio's.

Gerelateerde berichten

 • Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet
  Nieuws

  Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet

 • Nieuwe drukwerken in 2024
  Nieuws

  Nieuwe drukwerken in 2024

 • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
  Nieuws

  Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’