Nieuws

Luisterlocatie Liberation Route in Museumpark Oriëntalis geopend

‘Heilig land onder vuur’ vertelt bijzonder verhaal over Duitse zusters

HEILIG LAND STICHTING – Op Museumpark Oriëntalis is vrijdag 24 mei een nieuwe luisterplek ‘Heilig land onder vuur’ van de Liberation Route geopend. Bezoekers kunnen hier het aangrijpende verhaal over Duitse zusters beluisteren die onderduikers in de gebouwen van het huidige museum huisvestte. 

Over het luisterverhaal
Het 72ste verhaal van de Liberation Route gaat over Duitse zusters die tijdens de oorlog zoveel mogelijk politiek neutraal bleven, maar in het grootste geheim (Joodse) onderduikers hielpen. Ook stelden zij voor dorpsgenoten gratis grond ter beschikking om aardappels en groenten te verbouwen. Toen steeds meer inwoners van de Nijmeegse binnenstad tijdens de gevechten in 1944 om de Waalbruggen naar de Heilig Land Stichting vluchtten, raakte het pelgrimshuis overbelast. Daarnaast verwoestte op 2 oktober 1944 een regen van granaten een deel van de Heilig Land Stichting, waaronder het Hof van Olijven, het paleis van Pilatus, het souterrain, de voordeur van het klooster en de kinderkapel. Tot slot werd Priorin zuster Bernharda gearresteerd op verdenking van spionage. De zusters mochten geen contact meer hebben met de buitenwereld en werden in november 1944 verordonneerd te vertrekken.

Over de Liberation Route
De nieuwe luisterplek, een zwerfkei, is de 72ste plek waar bezoekers een bijzonder verhaal over de Tweede Wereldoorlog kunnen luisteren. De internationale Liberation Route verbindt deze luisterlocaties; plekken die in de jaren 1944 en 1945 in West-Europa een bijzondere rol hebben gespeeld. Op de zwerfkei is een informatiepaneeltje bevestigd met daarop een korte impressie van de gebeurtenissen. Het verhaal is in het Nederlands, Engels en Duits met smartphone te beluisteren, maar ook via liberationroute.nl. Er is naast het luisterverhaal ook een speciale wandeling in het Museumpark te volgen.

Realisering
De nieuwe luisterplek is gerealiseerd in opdracht van Museumpark Oriëntalis. Visit Arnhem Nijmegen zorgde voor de praktische uitvoering en het luisterverhaal. Gemeente Berg en Dal financierde het geheel. De luisterplek werd op vrijdag 24 mei geopend door wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal, directeur van Museumpark Oriëntalis Erna van de Ven en adjunct directeur Visit Arnhem Nijmegen Hanneline Oosting.

Erwin Akkerman

Projectmanager

In mijn functie als projectmanager zoek ik steeds weer nieuwe kansen om de regio sterker op de kaart te zetten. Ik luister graag naar de wensen en behoeften van ondernemers en overheden. En bouw graag met elkaar aan mooie, nieuwe producten. Heldere doelen, zakelijke werkafspraken en gedegen planningen zijn voor mij basisvoorwaarden voor de uitvoering van mijn werk.

Gerelateerde berichten

 • Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet
  Nieuws

  Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet

 • Nieuwe drukwerken in 2024
  Nieuws

  Nieuwe drukwerken in 2024

 • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
  Nieuws

  Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’