Nieuws

Heerde en Hattem in De Grote Tuinverbouwing

ln het programma De Grote Tuinverbouwing, dat wordt uitgezonden op SBS6, is wekelijks een item te zien over Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In de rubriek ‘Lodewijks Groene Geluk’ toert de populaire tuinman Lodewijk Hoekstra elke week in zijn groene bus door het land om mensen op een plezierige manier te leren over natuur, duurzaamheid en biodiversiteit. In samenwerking met VisitVeluwe koppelt Lodewijk de prachtige natuur en de grote biodiversiteit van het Park aan meer dan 20 plaatsen op de Veluwe.

Landhuis
Op zaterdag 30 maart bezoekt Lodewijk Het Nationale Park De Hoge Veluwe en kijkt met boswachter Henk op de bouwplaats hoe ver de bouw van Het Landhuis ervoor staat.

Ruimte voor de Rivier
Daarna gaat Lodewijk naar Heerde, daar bezoekt hij samen met Jos Melenhorst een bijzonder project in het kader van het landelijk programma ‘Ruimte voor de Rivier’. De hoogwatergeul is een acht kilometer lange geul tussen Veessen en Wapenveld die de naam ‘Deltawerken van de Veluwe’ kreeg.

De geul wordt gevormd door twee dijken, die tijdens hoogwater van de IJssel, vollopen. Gemeenten zijn al jaren bezig om goed om te gaan met overstromingen en teveel aan regenwater. Ook in het klein kun je een steentje bijdragen, dat laat Ivo Putman regelmatig zien door met goten te werken die water opvangen in een buffersysteem. Hierdoor wordt overtollig water langzaam aan de grond teruggegeven en voorkom je overstromingen. Ook ‘tegel eruit, groen erin’ is een goed voorbeeld om wateroverlast te voorkomen.

In Nunspeet zet Wethouder Marije Storteboom zich heel erg in om water in de tuin te houden, zij weet er alles van en bij haar gaat Lodewijk onder andere een regenton plaatsen. Ze hoopt hiermee op navolging van de bewoners in Nunspeet.

Park- en Beeldentuin De Schoppert
Lodewijk brengt op 6 april een bezoek aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, daarna gaat hij naar Park- en Beeldentuin De Schoppert in Hattem. De tuin van Anna Kroes is ruim één voelbalveld groot en ingericht met veel Buxus planten, er is een vijver en een bostuin. Anna houdt de tuin niet voor zichzelf en deelt dit alles graag met anderen, dat is haar passie en haar leven. Lodewijk gaat met Anna aan de slag om de Buxussen te knippen.

De A.Vogel Tuinen
Daarna gaat Lodewijk door voor een bezoek aan de A.Vogel Tuinen, deze tuin is een onderdeel van Landgoed Zwaluwenburg en ligt verscholen achter hoge bomen, tussen ‘t Harde en Elburg. Lodewijk bezoekt het gezonde park met kruiden, biologisch fruit en een culinaire tuin met vergeten groenterassen.

Over het programma
Terwijl Lodewijk in zijn groene bus door het land toert, is het team van De Grote Tuinverbouwing op pad om een tuin aan te pakken die hard aan verandering toe is. Tuinexpert Ivo Putman neemt de tuin flink onder handen en interieurstyliste Suzanne van der Hoeven zorgt ondertussen binnen voor een verrassende make-over. Kok Jeremy Vermolen verwent het team op zijn eigenwijze manier en laat zien welke bijzondere gerechten je op de BBQ kunt maken en Rob Verlinden bespreekt de planten vragen van de kijker. Elke zaterdagmiddag om 17.00 uur en elke zondagochtend rond 9.45 uur te zien op SBS6!

Bastiaan Overeem

Programma manager

Als Programma manager werk ik graag samen met partners die vooruit willen met de Veluwe. Mijn keuzes kenmerken zich door niet de gebaande paden te bewandelen. Ik hou van uitdaging, ondernemerschap en creativiteit. Ik krijg energie van niets iets maken, samen doelen realiseren en samen successen vieren.

Gerelateerde berichten

 • Het Aardhuis weer klaar voor bezoek
  Nieuws

  Het Aardhuis weer klaar voor bezoek

 • Bekijk de film WILD in de openlucht
  Nieuws

  Bekijk de film WILD in de openlucht

 • Gelderland Herdenkt app beschikbaar in de store
  Nieuws

  Gelderland Herdenkt app beschikbaar in de store

Volg ons

Via LinkedIn