Nieuws

Heerde en Hattem in De Grote Tuinverbouwing

ln het programma De Grote Tuinverbouwing, dat wordt uitgezonden op SBS6, is wekelijks een item te zien over Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In de rubriek ‘Lodewijks Groene Geluk’ toert de populaire tuinman Lodewijk Hoekstra elke week in zijn groene bus door het land om mensen op een plezierige manier te leren over natuur, duurzaamheid en biodiversiteit. In samenwerking met VisitVeluwe koppelt Lodewijk de prachtige natuur en de grote biodiversiteit van het Park aan meer dan 20 plaatsen op de Veluwe.

Landhuis
Op zaterdag 30 maart bezoekt Lodewijk Het Nationale Park De Hoge Veluwe en kijkt met boswachter Henk op de bouwplaats hoe ver de bouw van Het Landhuis ervoor staat.

Ruimte voor de Rivier
Daarna gaat Lodewijk naar Heerde, daar bezoekt hij samen met Jos Melenhorst een bijzonder project in het kader van het landelijk programma ‘Ruimte voor de Rivier’. De hoogwatergeul is een acht kilometer lange geul tussen Veessen en Wapenveld die de naam ‘Deltawerken van de Veluwe’ kreeg.

De geul wordt gevormd door twee dijken, die tijdens hoogwater van de IJssel, vollopen. Gemeenten zijn al jaren bezig om goed om te gaan met overstromingen en teveel aan regenwater. Ook in het klein kun je een steentje bijdragen, dat laat Ivo Putman regelmatig zien door met goten te werken die water opvangen in een buffersysteem. Hierdoor wordt overtollig water langzaam aan de grond teruggegeven en voorkom je overstromingen. Ook ‘tegel eruit, groen erin’ is een goed voorbeeld om wateroverlast te voorkomen.

In Nunspeet zet Wethouder Marije Storteboom zich heel erg in om water in de tuin te houden, zij weet er alles van en bij haar gaat Lodewijk onder andere een regenton plaatsen. Ze hoopt hiermee op navolging van de bewoners in Nunspeet.

Park- en Beeldentuin De Schoppert
Lodewijk brengt op 6 april een bezoek aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe, daarna gaat hij naar Park- en Beeldentuin De Schoppert in Hattem. De tuin van Anna Kroes is ruim één voelbalveld groot en ingericht met veel Buxus planten, er is een vijver en een bostuin. Anna houdt de tuin niet voor zichzelf en deelt dit alles graag met anderen, dat is haar passie en haar leven. Lodewijk gaat met Anna aan de slag om de Buxussen te knippen.

De A.Vogel Tuinen
Daarna gaat Lodewijk door voor een bezoek aan de A.Vogel Tuinen, deze tuin is een onderdeel van Landgoed Zwaluwenburg en ligt verscholen achter hoge bomen, tussen ‘t Harde en Elburg. Lodewijk bezoekt het gezonde park met kruiden, biologisch fruit en een culinaire tuin met vergeten groenterassen.

Over het programma
Terwijl Lodewijk in zijn groene bus door het land toert, is het team van De Grote Tuinverbouwing op pad om een tuin aan te pakken die hard aan verandering toe is. Tuinexpert Ivo Putman neemt de tuin flink onder handen en interieurstyliste Suzanne van der Hoeven zorgt ondertussen binnen voor een verrassende make-over. Kok Jeremy Vermolen verwent het team op zijn eigenwijze manier en laat zien welke bijzondere gerechten je op de BBQ kunt maken en Rob Verlinden bespreekt de planten vragen van de kijker. Elke zaterdagmiddag om 17.00 uur en elke zondagochtend rond 9.45 uur te zien op SBS6!

Herre Dijkema

Directeur

Lang is toerisme bekeken vanuit de bijdrage die het levert aan de (regionale) economie. Gelukkig ziet men inmiddels dat toerisme ook bijdraagt aan werkgelegenheid, leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid: bezoekers kunnen ervoor zorgen dat een winkel openblijft in het dorp of er werkgelegenheid is in de regio. Toerisme is dus een belangrijk middel om regionale doelen te bereiken en dat lukt alleen als bedrijven, overheden en wij samenwerken aan een sterk imago van de regio’s en een match maken tussen de vraag van de bezoekers en het toeristisch aanbod. Ik verbind daarbij het belang van partijen aan regionale doelen, ondersteun en adviseer partners met de kennis die wij bezitten.

Gerelateerde berichten

  • Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet
    Nieuws

    Lancering Veluwse Hanzestories – Een tijdreis op de fiets en te voet

  • Nieuwe drukwerken in 2024
    Nieuws

    Nieuwe drukwerken in 2024

  • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
    Nieuws

    Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’