Scenario’s toeristische sector in en na de coronacrisis

De toeristische sector wordt hard geraakt door de coronacrisis. Het binnenlands toerisme ligt nagenoeg helemaal stil, met enorme gevolgen voor de sector. De vraag is natuurlijk hoe de rest van 2021 en begin 2022 eruit gaat zien voor toerisme. Niemand weet dat uiteraard, maar het is wel mogelijk om met de kennis van nu enkele min of meer gefundeerde voorspellingen te doen.

We hebben met verschillende experts de afgelopen periode gewerkt aan een update van de scenario’s die we in 2020 gepubliceerd hebben. We zijn uitgegaan van een drietal mogelijke scenario’s van afschaling van de maatregelen, de waarschijnlijke reactie van consumenten daar op en de wijze waarop je als ondernemer of gemeente daar mee om zou kunnen gaan. Het gaat om de volgende scenario’s:

 1. In het eerste scenario volgen we de te verwachten lijn waarbij de maatregelen vanaf april 2021 langzaam afgebouwd worden;
 2. in het tweede scenario verwachten we dat de maatregelen in stand blijven tot begin juni 2021;
 3. in het derde scenario verwachten we dat de maatregelen stap voor stap worden afgebouwd, waarbij we pas aan het einde van 2021 afscheid kunnen nemen van de maatregelen.

Download de meest actuele versie van de scenario’s hier

 

Download hier de infograhic

Herre Dijkema

Directeur

Lang is toerisme bekeken vanuit de bijdrage die het levert aan de (regionale) economie. Gelukkig ziet men inmiddels dat toerisme ook bijdraagt aan werkgelegenheid, leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid: bezoekers kunnen ervoor zorgen dat een winkel openblijft in het dorp of er werkgelegenheid is in de regio. Toerisme is dus een belangrijk middel om regionale doelen te bereiken en dat lukt alleen als bedrijven, overheden en wij samenwerken aan een sterk imago van de regio’s en een match maken tussen de vraag van de bezoekers en het toeristisch aanbod. Ik verbind daarbij het belang van partijen aan regionale doelen, ondersteun en adviseer partners met de kennis die wij bezitten.

Gerelateerde berichten

 • Drukte weten? Drukte meten!
  Nieuws

  Drukte weten? Drukte meten!

 • Herfstcampagne op de Vlaamse markt
  Nieuws

  Herfstcampagne op de Vlaamse markt

 • Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

  Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen