Feiten & Cijfers

bijna 1,5 miljoen verblijfsgasten in kwartaal 3

In het derde kwartaal van dit jaar verbleven er 1.477.000 gasten minstens 1 nacht in Gelderland. Dat is 4% minder dan vorig jaar. In de ‘coronajaren’ 2020 en 2021 bleven buitenlandse gasten weg en verbleven Nederlanders juist vaak in eigen land. Gelderland is een provincie waar doorgaans sowieso al relatief veel Nederlanders verblijven. Samen met dat mensen op zoek waren naar rust en ruimte, zorgde voor een forse stijging in 2020 en 2021. Nu zien we dat weer iets normaliseren. Vergeleken met 2019 is het aantal gasten gestegen met 7% en dat past in de lijn met lichte groei van de pre-corona jaren.

Buitenlanders keren terug

Nederlanders kozen afgelopen zomer weer vaker voor het buitenland, maar andersom kozen buitenlandse gasten ook weer meer voor Nederland. Die trekken voor een groot deel naar Amsterdam, maar ook andere plekken in Nederland. Hierdoor was landelijk dit kwartaal dan ook juist een stijging van 15% te zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar ook in Gelderland keerden de buitenlandse gasten terug. Ruim twee keer zoveel als vorig jaar. De grootste aantallen zien we bij Duitsers en Belgen, maar opvallend is dat we nu dit jaar voor het eerst ook echt grote stijgingen zien bij de rest van de wereld.

 

Groepsaccommodaties in de lift

Ondanks de daling van het totaal aantal gasten, steeg het aantal gasten in groepsaccommodaties met 11%. Dit is uiteraard ook nog steeds terug te voeren op corona. De groepsaccommodaties kregen de zwaarste klap van allemaal te verduren. Het duurde hierbij ook het langst voordat mensen het weer aandurfden. Deze groei is later op gang gekomen en zet dus ook langer door.

Pim Nouwens

Market Intelligence Analist

Dat old-school met je fingerspitzengef├╝hl aan de gang heeft natuurlijk wel wat, maar met al die data die tegenwoordig beschikbaar is. Dan is het toch ook wel heel interessant om daar onderbouwde keuzes mee te maken. En al die kennis en inzichten probeer ik te leveren aan collega's, gemeentes en toeristisch bedrijfsleven in onze regio's.

Gerelateerde berichten

  • Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

    Succesvolle zomer vol Veluwse buitenvoorstellingen

  • Herfstvakantie 2023 in cijfers

    Herfstvakantie 2023 in cijfers

  • Gelderland bloeit op als bestemming voor Britse reizigers in 2022

    Gelderland bloeit op als bestemming voor Britse reizigers in 2022