Nieuws

Netwerkdag Stadsgidsen in het Nederlands Openluchtmuseum

Netwerkdag Stadsgidsen in het Nederlands Openluchtmuseum

Stadsgidsen vervullen een belangrijke taak bij het uitdragen van de lokale geschiedenis. Zij delen graag hun kennis en ervaring en bieden een inhoudelijke beleving van de stad. Om de stadsgidsen in de toekomst beter te kunnen ondersteunen, om de nieuwste inzichten te delen en om van elkaar te leren organiseerden Erfgoed Gelderland, RBT KAN en het Nederlands Openluchtmuseum een studiedag voor stadsgidsen op donderdag 22 november van 10.00 – 14.00 uur in het Nederlands Openluchtmuseum. Ook werd deze dag een publicatie over stadsgidsen gepresenteerd, die het resultaat is van een onderzoek. 

Over de publicatie

In de bijbehorende publicatie die 22 november gepresenteerd werd, staat de stadswandeling in al haar aspecten centraal. Om daadwerkelijk inzicht te krijgen in de veelkleurigheid van het werkveld, hebben de samenstellers de praktijk opgezocht en zijn in gesprek gegaan met diverse stadsgidsen uit middeleeuwse steden in Gelderland. Daarnaast is een aantal organisatoren van stadswandelingen met zowel met een schriftelijke enquête als persoonlijk benaderd. Het beeld dat daaruit naar voren komt, laat niet alleen de diversiteit van het aanbod zien, het grote aantal thema’s en de ‘voor elke beurs’ geschikte prijsstelling, maar ook de trots en het enthousiasme van menig stadsgids. Zij zetten zich steeds opnieuw in om de meest uiteenlopende groepen een prettige en informatieve tijd te bezorgen.

Om de verzamelde informatie in een theoretische context te plaatsen, is tevens onderzoek gedaan naar recente publicaties over het geven van een stadswandeling. Daaruit blijkt dat het werk van de stadsgids tot op heden nauwelijks onderwerp van onderzoek is geweest. Wel is er aandacht geweest voor de rondleiding in het museum. De informatie die voor de stadswandeling relevant is, werd ook verwerkt in dit boekje, dat je 22 november na afloop mee naar huis krijgt. Klik hier voor de online versie van de publicatie.

Gerelateerde berichten

  • Nieuwe drukwerken in 2024
    Nieuws

    Nieuwe drukwerken in 2024

  • Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’
    Nieuws

    Aftrap Gelderse streken campagne 2024 ‘Hier beginnen je mooiste verhalen’

  • Themacampagnes vol inspiratie; we hebben ruim 3,1 miljoen mensen bereikt

    Themacampagnes vol inspiratie; we hebben ruim 3,1 miljoen mensen bereikt