De Belgische Toerist

Na Duitsland is België de grootste herkomstmarkt voor inkomend toerisme naar Nederland. België telde op 1 januari 2021 11.521.238 inwoners volgens StatBel (het Belgische CBS). In 2021 kwamen 1,2 miljoen Belgen daarvan als toerist naar Nederland. Dat is dus 11% van de totale bevolking. Het merendeel trekt naar Noord-Holland, maar ook Gelderland kan met zo’n 53.000 verblijfsgasten op veel Belgen rekenen. En dat is dus nog zonder de dagjesmensen.

Voor de Nederlandse markt zijn de Vlamingen het belangrijkst. Het ontbreken van een taalbarrière speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol, net als de nabije ligging van Nederland. 58% van de bevolking woont in Vlaanderen, dat zijn 6.682.318 mensen.

Belangrijk dus om zo veel mogelijk te weten over de Belgische bezoeker in het algemeen en de Vlaamse bezoeker in het bijzonder. Wie zijn het? Waar verblijven ze? Wat ondernemen ze op een vakantie? Wat geven ze uit? Hoe boeken ze? Etc. In dit document staan alle cijfers en inzichten die antwoord op deze vragen geven.

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd. De bevindingen en kennis die ik opdoe deel ik vervolgens graag via concrete dashboards en het schrijven van online artikelen.

Gerelateerde berichten

 • Meer toeristen in kwartaal 1
  Nieuws

  Meer toeristen in kwartaal 1

 • Meivakantie 2023 in cijfers

  Meivakantie 2023 in cijfers

 • Bezoekers laten bijdragen aan natuurbehoud? Hoe doe je dat?

  Bezoekers laten bijdragen aan natuurbehoud? Hoe doe je dat?